Concepte operationale

Trimis la data: 0000-00-00
Materia: Romana
Nivel: Gimnaziu
Pagini: 6
Nota: 8.01 / 10
Downloads: 2135
Autor: Lidia D.
Dimensiune: 12kb
Voturi: 123
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Epitetul - „Partea de vorbire sau de fraza care determina, in lucrarile sau actiunile exprimate, printr-un substantiv sau verb, insusirile lor estetice, adica acelea care pun in lumina felul cum le vede sau cum le simte scriitorul si care au un rasunet in sensibilitatea si fantezia cititorului” (Tudor Vianu). Epitetul numeste insusiri deosebite, aparte. Epitetele pot fi explucative, epitete metafora, sincretice, complexe, imagini, apreciative, antitetice, evocative, ornante. Frumusetea epitetelor este data de asocierea deosebita, inedita a cuvintelor.
Comparatia - Procedeu artistic care const `n alturarea a doi termeni (obiecte, persoane, idei, fenomene, ac]iuni etc.) cu `nsu[iri comune, urmrindu-se anumitor caracteristici ale primului termen (de comparat), prin intermediul celui de-al doilea (cu care se compar). Ca figur de stil, compara]ia opate fi exprimat numai printr-un substantiv, `nso]it de atribute [i complemente.

Metafora - Procedeu artistic, element al limbajului poetic, prin care se trece de la sensul prorpiu al cuvântului sau al unei expresii, la un alt sens, pe care cuvântul sau expresia `l dobânde[te numai prin analogie, prin compara]ie. ~n compara]ia ini]ial, care st la baza metaforei, termenul cu sens impropriu, figurat, `l susbtituie pe cel cu sens propriu, de unde rezult c `ntr-o expresie morfologic exist un `n]eles u[or de intuit [i altul mai greu de intuit, sugerat.
Personificarea (prozopopeea) - procedeu literar prin care se atribuie fiin]elor necuvânttoare, obiectelor, elementelor din natur, sau ideilor abstracte `nsu[irile omene[ti de a vorbi, de a gândi, de a avea sentimente, de a ac]iona ca oamenii, `ntr-un cuvânt, de a face din ele persoane.

Antiteza - Figur de stil care const `n alturarea a doi termeni (personaje, situa]ii, fenomene, idei etc.), de obicei, punându-se reciproc `n lumin, urmrindu-se s se reliefeze mai pregnant opozi]ia dintre ace[tia.

Alegoria - Figur de stil alctuit dintr-o succesiune de metafore, compara]ii, epitete, personificri, ce creeaz o imagine `nchegat, prin care poetul d form concret unor no]iuni abstracte. Alegoria apare frecvent `n fabule [i `n proverbe.

Hiperbola - Procedeu artistic prin care se exagereaz inten]ionat `nsu[irile unei fiin]e sau caracteristicile unui obiect, fenomen, sau ale altei `ntâmplri, cu scopul de a=l impresiona pe cititor.

Inversiunea - Procedeu artistic ce const `n schimbarea topicii obi[nuite a cuvintelordintr-o propozi]ie (fraz). Prin inversiune (metatax) se eviden]iaz importan]a deosebit a unui cuvânt (grup de cuvinte) din contextul respectiv.

Enumera]ia - ~n[iruirea mai multor termeni din acela[i cmp semantic, folosit spre a atrage aten]ia asupra aspectelor descrise sau asupra faptelor `nf]i[ate.

Repeti]ia - Figur de stil care const `n repetarea unui cuvânt sau a unui grup de cuvinte, pentru a `ntri o idee sau o impresie.

Onomatopeea - Cuvânt care, prin elemetele lui sonore, imit sunete, zgomote din natur. Folosirea onomatopeei `n poezie duce la versul onomatopeic, la armonie imitativ.

Invoca]ia - Partea de `nceput a unei opere, `n care poetul cere ajutorul muzei sau divinit]ii pentru a-[i pitea realiza opera. Când invoca]ia se adreseaz unui personaj imaginar sau absent, ea se nume[te invoca]ie retoric.

Metonimia - Figur de stil care const `n inversarea voluntar a categoriilor logice: `ntregul prin parte, partea prin `ntreg, cauza prin efect, efectul prin cauz, abstractul prin concret, posesorul prin lucrul posedat etc.

Eufemismul - Apropiat de ironie, eufemismul este o figur de stil care const `n atenuarea prin substituire a unei expresii cu sens jignitor, dur sau chiar obscen.

Moduri de expunere
Descrierea - Este un mod de expunere prin care scriitorul prezint `n amnuntele lor specifice [i impresionabile un col] din natur (peisaj), un obiect, un fenomen, o fiin], chpul unui om, un mediu social, o stare sufleteasc. ~ntr-o descriere literar, `n proz sau `n versuri, pe lâng prezentarea unor elemente definitorii pentru obiectul descrierii, scriitorul d glas [i sentimentelor declan[ate `n sufletul su de contemplarea obiectului descris (uimire, `ncântare, bucurie, spaim etc.). Exist opere literare construite exclusiv prin apelul la descriere, ca mod de expunere, cum sunt, de exemplu, pastelurile. Alteori, descrierea apare `n cadrul nara]iunii, atunci când scriitorul descrie personaje, realizând portrete.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.