Conceptia calinesciana despre arta

Trimis la data: 2010-07-31
Materia: Romana
Nivel: Facultate
Pagini: 6
Nota: / 10
Downloads: 0
Autor: Minodora Danescu
Dimensiune: 16kb
Voturi: 0
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Inca din primele sale studii, cu o indiscutabila maturitate, George Calinescu trateaza problemele teoretice ale criticii, proband astfel o meditatie profunda asupra literaturii.Revista la care a activat neschimbator, " Viata literara " ii va publica la 12 februarie 1927, intaiul sau studiu critic, intitulat " Critica si creatie ", unde isi propune sa evidentieze inconstienta argumentelor unei presupuse incompatibilitati dintre literatura si critica. Toate explicatiile sale au drept scop combaterea tezei maioresciene, conform careia poetul nu are dreptul sa emita judecati critice.
Autorul " Enigmei Otiliei " e de parere ca afirmatia lui Titu Maiorescu a ramas valabila din cauza lipsei de talent literar a unor critici intrati in literatura Mihai Dragomirescu, Dumitru Caracostea s.a.
Ideea ca artistul vede universul in mod sintetic, iar criticul - analitic, ca primul se exteriorizeaza prin imagini, iar celalalt prin relatii abstracte, este total gresita, fiindca " ...momentul esential al activitatii critice este tot sintetic si consta in emotia imediata a verdictului vremii, verdict caruia criticul ii da forma corespunzatoare prin mijloacele de expresie considerate cele mai potrivite.

Daca activitatea stiintifica este normativa si metodica, arta este in functie de fantezie si personalitate, si daca un individ are predispozitii congenitale in domeniul respectiv, nu e de crezut ca si-ar pierde spontan talentul numai pentru ca a exercitat o activitate stiintifica ".1Artistul este liber in fantezia lui de orice umbrade constrangere a personalitatii sale intelectuale sau practice, iar criticul trebuie sa gaseasca materialului strain rezonante in propria lui activitate. Critica si creatia lui literara sunt manifestari spirituale independente, criticul poate foarte bine sa fie si artist.

Cel de-al doilea articol calinescian, " Simtul critic", apare la scurt timp in " Viata literara ", ca o continuare a celui dintai.Critica si creatia nu sunt deosebite prin esenta, este vorba numai de o deosebire de proces; atunci, simtul critic poate fi definit drept act creator esuat, rasfrant in constiinta inainte de a ajunge la periferie si devenit, astfel sentiment artistic. Atunci cand creatia artistica trezeste in fantezia individului " elanul creator " acea emotie psihologica devine sentiment artistic.

Deci, intelegerea unei opere literare inseamna a crea din nou, a reproduce in tine momentul initial al operei.Articolul " Valoare si ideal estetic ", din aprilie 1927, aparut in revista " Sinteza ", continua tehnica celor din " Viata literara ". Acest eseu reprezinta prima incercare calinesciana de precizare a atitudinii sale fata de conceptiile teoretice ale criticilor contemporani.Ideea desprinsa este durabilitatea valorii estetice, cu conditia de a fi privit in functie de universalitatea sufletului uman.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.