Conceptia despre om si cunoastere

Trimis la data: 2014-04-24
Materia: Sociologie
Nivel: Facultate
Pagini: 2
Nota: 9.93 / 10
Downloads: 0
Autor: Andreea_B
Dimensiune: 19kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Spinoza pleaca de la premisa ca in Univers nu exista decit o singura substanta absolut infinita, pe care o numeste Dumnezeu sau Natura si care este cauza ei insasi (causa sui). Substanta are un numar infinit de atribute, din care omul cunoaste doar doua: intinderea si gindirea. Lucrurile (obiectele) singulare si oamenii sunt moduri (manifestari) ale substantei.
Desi Spinoza a identificat substanta cu Dumnezeu, el l-a identificat pe acesta cu Natura. Dumnezeu este substanta care gindeste. Sufletele oamenilor sunt moduri ale gindirii divine. Astfel, putem spune ca Spinoza avea o viziune integralista asupra Universului.
In teoria cunoasterii, Spinoza a dezvoltat rationalismul cartezian (putin exagerat; a fost acuzat de intelectualism extrem, care apare in problema cunoasterii). El considera omul ca avind suflet, trup si spirit. Trupul constituie o piedica pentru cunoasterea clara, distincta a ideilor sufletului, intrucit starile trupului influenteaza starile sufletului. Orice amestec al trupului face ca ideea sa fie inadecvata.
Perceptia este o cunoastere a trupului, cunoasterea cea mai obscura, pentru ca este aparenta.

Adecvate si de incredere sunt modurile de cunoastere superioara, fata de care cunoasterea perceptiva este inferioara. Acestea sunt cunoasterea logica si cunoasterea intuitiva. Cunoasterea logica este rationala si discursiva (are coerenta, cursivitate). Cunoasterea intuitiva ne da "vederea" (interioara) a lucrurilor lui Dumnezeu. Ea este cea mai inalta forma de cunoastere, pentru ca din ea se naste creatia. Afectele domina viata omului, pentru ca prin ele omul are tendinta de conservare. Ceea ce favorizeaza aceasta tendinta aduce bucurie, ceea ce este contrar aduce tristete.

Despre etica (stiinta despre conduita morala)
Etica lui Spinoza este centrata pe notiunea de libertate. Libertatea (spiritului) ne-o cucerim prin rationare. Suprema fericire consta in ridicarea omului pe cea mai inalta treapta a libertatii, anume iubirea intelectuala.Formula lui Spinoza: Amor Dei intellectualis (iubire intelectuala de Dumnezeu) Gottfried Wilhelm Leibnitz
Prin doctrina sa in care rationalismul este imbinat cu empirismul, Leibnitz deschide drumul marii filosofii germane. El este intemeietorul luminismului german.

Sistemul sau filosofic considera ca principiu al existentei monadele. Acestea sunt substante spirituale, indivizibile, independente unele de altele, inzestrate cu o forta activa extraordinara. Fiecare monada reflecta intregul Univers. Intre monade exista o concordanta sau concordie perfecta, asigurata de monada suprema, Dumnezeu. Lumea, ca o constelatie de monade, a fost creata de Dumnezeu si este cea mai buna dintre toate lumile posibile.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.