Conceptia dezvoltarii transportului naval in Republica Moldova

Trimis la data: 2013-03-04
Materia: Transporturi
Nivel: Facultate
Pagini: 11
Nota: 7.10 / 10
Downloads: 1
Autor: vbujor
Dimensiune: 25kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Conceptia dezvoltarii transportului naval in Republica Moldova determina criteriile generale de dezvoltare a acestuia, precum si scopurile si metodele de reglementare, avind in vedere dezvoltarea tarii si tendintei de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeana. Transportul naval intern in Republica Moldova, in ultimele doua decenii, a suferit o serie de restructurari. Conflictul armat din regiunea de est a tarii a cauzat ramurii transportului naval o criza considerabla. Principalele porturi (Portul fluvial Bender, Portul fluvial Ribnita) si un numar esential al mijloacelor plutitoare au trecut sub jurisdictia regimului transnistrean, ulterior, o parte din acestea fiind vindute sau transmise la fier uzat.
Republica Moldova detine doua cai navigabile interne de scurgere libera (riurile Nistru si Prut) care sunt, in conformitate cu Acordul european privind principalele cai navale interne de importanta internationala, incheiat la Geneva la 19 ianuarie 1996 (Hotarirea Parlamentului nr.1431/24.12.97 pentru ratificarea Acordului european privind principalele cai navale interne de importanta internationala, Monitorul Oficial 5/17, 22.01.1998), clasificate drept cai de importanta internationala.

E 80 - 07 - riul Prut, de la estuar pina la or. Ungheni (407,0 km);
E 90 - 03 - riul Nistru de la portul Belgorod-Dnestrovsk (Ucraina) pina la portul Bender (228 km), incluzand doua porturi moldovenesti de importanta internationala cu identificativul: P 80 - 62 - portul Giurgiulesti (133 km) in calitate de complex portuar in proces de constructie pe fluviul Dunarea, si P 90 - 03 - 02 - portul Bender (228,0 km) pe riul Nistru.

3. Totodata, Republica Moldova prin Portul International Liber Giurgiulesti, are iesire directa la sectorul maritim al fluviului Dunarea, fapt ce permite dezvoltarea in perspectiva a transportului maritim international. 4. Riurile Nistru si Prut la momentul actual sint navigabile doar pe anumite sectoare, aceasta din considerentele namolirii lor si neefectuarii lucrarilor de mentinere a adincimilor garantate pentru efectuarea in siguranta a navigatiei.

Din acest motiv, transportul naval se exploateaza la un randament considerabil redus comparativ cu cel din perioada anilor `80, cind prin intermediul transportului naval se efectuau transporturi de marfuri si calatori - pe riul Nistru pina la portul Belgorod-Dnestrovsc, dupa care marfurile se transbordau pe nave maritime si se transportau pe caile maritime; iar pe riul Prut pina la Galati (Romania), portul Reni si Izmail (Ucraina). 5. Din cauza exploatarii neadecvate a barajelor de pe caile navigabile interne ale Republicii Moldova, nivelul apei in riurile Nistru si Prut nu sunt stabile, ceea ce la rindul sau provoaca situatii de avarii implicind mijloace plutitoare.

6. In anul 2005, a fost incheiat acordul intre Republica Moldova si Romania privind navigatia pe caile navigabile interne ale Republicii Moldova si Romaniei. In anul 2006 a fost incheiat acordul bilateral intre Guvernul Republicii Moldova si Cabinetul de Ministri a Ucrainei privind navigatia pe caile navigabile interne ale Moldovei si Ucrainei, care permite agentilor economici din Republica Moldova care exploateaza nave, sa le exploateze pe caile navigabile interne ale Ucrainei si Romaniei.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.