Conceptia literara artistica a lui Ioan Slavici

Trimis la data: 2009-06-06
Materia: Romana
Nivel: Facultate
Pagini: 4
Nota: 7.31 / 10
Downloads: 169
Autor: Marilena Ivanovici
Dimensiune: 15kb
Voturi: 9
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Conceptia literar - artistica a lui Slavici este subordonata viziunii asupra societatii si se exprima in modul cel mai clar in urmatoarele studii : Literatura poporana, Estetica, Poporanismul in arta, Ce e national in arta.Considerandu-se mai presus de toate dascal, moralistul Slavici a inteles arta ca un mijloc de moralizare a oamenilor, ca un instrument de educatie civila si sociala.
Scriitorul crede ca pentru pastrarea "bunei randuieli morale" orice mijloc poate fi folosit. Numai o natiune morala, gandeste Slavici, este capabila sa lupte pentru afirmarea ei.Vietuirea morala este un semn al fortei si unitatii iar moralitatea unui popor nu se exprima numai in limba, ci "in toate manifestarile sufletesti", pentru ca "romanii au particularul lor fel de a gandi si de a simti, au vederile lor in ceea ce priveste binele si frumosul in viata morala ori formele intuitive, au gustul lor estetic".

Pentru a fi inteleasa de popor, arta trebuie sa reflecte anumite probleme care-l intereseaza, iar scriitorul va trebui sa tina cont de realitatile sociale. Dand pilda pe Alecsandri, Slavici afirma ca "poetul adevarat simte ca-n poporul roman este izvorul poeziei romane si ca punctul de plecare pentru dezvoltarea noastra literara nu este nici Omer, nici Shakespeare, nici Voltaire, nici Goethe, ci literatura noastra poporana".

In acelasi timp, autorul vede lucrarea artistica si literara ca pe o actiune de asanare a relelor, ca pe o contributie efectiva la realizarea progresului cultural si moral. In acest sens, scriitorul trebuie sa fie un adevarat dascal, sa educe si sa indrume : "Nu puteam sa ma impac cu gandul ca lectura de orice fel e numai o placuta piedere de vreme. In gandul meu, rostul scrierii a fost totdeauna indrumarea spre o viata potrivita cu firea omeneasca".

Autorul Marei preconiza o arta subsumata scopurilor etice si estetice. Pentru autor, frumosul trebuie judecat in functie de bine si de adevar. Nu poate fi frumos decat ceea ce e totodata si bine si adevarat. Dupa parerea sa, nu exista o satisfactie estetica daca binele si adevarul nu insotesc frumosul. Pe deplin actual al lui Ioan Slavici se pare Boileau care in arta sa poetica spunea : "Nu exista frumos artistic in afara realului, a adevarului".

Binele si adevarul tin de o natura eterna, intrand, deci in fondul estetic. Prin fondul estetic se va intelege continutul operei de arta.
In primul capitol din cursul de Estetica - Fondul etic - Slavici vorbeste despre sentimente si stari sufletesti : durerea, placerea, veselia, uratul, simpatia, antipatia etc, dar opera artistica pentru Slavici reproduce in special stari sufletesti puternice, eroul trebuie sa fie "plin de avant si maretie si sa duca o lupta cu imperfectiunile vietii."

Dupa parerea lui , adevarata arta infatiseaza numai ceea ce e omenesc in om, ceea ce-l poate inalta. Daca asta nu copiaza, ci desavarseste realitatea, inseamna ca acesta ajuta si pe narator si pe cel ce o gusta sa se desavarseasca. Rostul operei de arta este sa trezeasca in individ si in societate sentimente pe care artistul le-a intrupat intr-o forma artistica.

Valoarea operei de arta e cu atat mai mare cu cat purifica viata individului si a societatii, inseninand-o. De aceea sunt respingatoare acele opere care nasc in om porniri senzuale, oricat de interesante ar fi ele in celelalte privinte. Arta trebuie sa aiba valoare estetica si morala.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.