Conceptul centru-periferie in Europa

Trimis la data: 2015-03-15
Materia: Geografie
Nivel: Facultate
Pagini: 4
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Viorel_O
Dimensiune: 3338kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Centrul - locul de unde pleaca ordinele;
- metropolele tehnologiei de varf (high-tech-urile) constituie parghiile de baza ale definirii centrului;
Structuri ale conceptului centru-periferie:
- centrul
- semiperiferia
- periferia
Centrul Uniunii Europene cuprinde: Anglia, Benelux, N si NE Frantei, Germania de Vest, Regiunea Rhone-Alpi, N Italiei, Elvetia.
Periferia Uniunii Europene cuprinde: Irlanda, Portugalia, S Spaniei, Regiunea Mezzogiorno (S Italiei), Grecia, toate statele care au aderat in pen-ultimul val; Bulgaria si Romania.
Semiperiferia Uniunii Europene cuprinde: N Spaniei (Euskadi sau Pais Vasco), Catalonia etc.
In toate aceste state predomina net activitatile din sectorul tertiar.
Intr-o relativa opozitie cu aceste state este Germania, unde sistemul financiar este puternic inserat. Spre exemplu, orasul Dusseldorf (este centrul firmelor internationale, mai ales a celor japoneze); Hamburg (este capitala comertului maritim european si a activitatilor de import-export); Frankfurt pe Main (capitala financiara, a calatoriei, a publicitatii); Koln (sediul companiei aeriene Lufthansa), Munchen (compania auto BMW).

In Olanda, din acest punct de vedere se remarca un echilibru intre Amsterdam si Rotterdam (Amsterdam a fost la un moment dat prima bursa mondiala, dar in prezent este a treia).
In Elvetia, se remarca orasul Zurich, care este al cincilea centru financiar din Europa; in aceasta situatie s-a ajuns datorita proximitatii Germaniei, precum si securitatii si secretului bancar desavarsit.

Fata de aceasta situatie, caractere relativ opuse sunt prezente in Franta si Regatul Unit, unde activitatile financiare sunt mai reduse.
In concluzie, se poate arata faptul ca functia de comanda economica constituie parghia de baza a conceptului de centru; acesteia i se adauga concentrarea tehnopolelor.Tehnopolele
- sunt orase sau parcuri tehnologice pe langa un oras sau pe langa o concentrare industriala (ex. Silicon Valley este pe locul I pe Glob, in cadrul tehnopolelor);

- orasul poate deveni tehnopola in momentul in care adopta o politica globala de atragere a cadrelor intelectuale si in momentul organizarii modului de viata a acestei categorii umane;
- in aceste orase apar manifestari culturale, targuri, simpozioane si activitati de loisir.
Criterii de clasificare a tehnopolelor:
- relatii cu universitati si centre de cercetare de prestigiu si care dipun de resurse umane de inalt nivel;
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.