Conceptul de integrare economica

Trimis la data: 2014-05-14
Materia: Stiinte Politice
Nivel: Facultate
Pagini: 42
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Robert ciprian
Dimensiune: 80kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Conceptul de integrare economica. Esenta si avantajele integrari economice internationale Integrare economica - o forma complexa de colaborare dintre state, manifestata in diverse sfere de activitate, pentru care sunt caracteristice interferente economice ale statelor partenere si care sunt marcate pe termen lung de interdependente de ordin tehnic, tehnologic si economic.Integrare economica - proces de unificare a statelor pe baza dezvoltarii interdependentelor si diviziunii muncii intre economiile nationale, interactiunea lor la diferite niveluri si sub diferite forme.
Acordul nord-american de liber schimb, semnat in decembrie 1992 si ratificat in 1993 de catre SUA, Canada si Mexic, a intrat in vigoare la 1 ianuarie1994.Prin NAFTA se realizeaza cea mai mare zona de liber schimb din lume, cu o piata ce se poate extinde de la 390 de mil. de consumatori, cat numara in prezent, la peste 700 de mil., in conditiile in care mai multe tari latino-americane si-au manifestat interesul de a intra in aceasta organizatie.

NAFTA este primul acord ce implica fluxuri comerciale libere, la un ansamblu regional, reprezentat de doua tari puternic industrializate (SUA si Canada) si o tara in curs de dezvoltare (Mexic).
NAFTA reprezinta un bun exemplu de cooperare - cu reflexe la scara mondiala - intre Nordul industrializat si Sudul in curs de dezvoltare, intre care exista un puternic decalaj economic evidentiat de urmatoarele coordonate:

- SUA detine 90% din PIB-ul acestui organism economic (peste 7500 de miliarde dolari), in timp ce Canada are o pondere de numai 6%, iar Mexic de 4%- din cei aproximativ 390 de mil. de consumatori cat are aceasta piata, 265 de mil apartin SUA- Canada si Maexic sunt dependente de piata americana in proportie de 75% pentru comertul lor exterior
- agricultura (sector primar) detine o pondere de numai 1,7% in produsul intern brut al SUA, fata de 7% in Mexic
- nivelul salariului mediu in Mexic reprezinta circa 10% din cel din SUA
Principii:

Integrarea se impune ca un imperativ regional, ca singura solutie pentru participarea cu succes la viata economica si pentru a face fata provocarilor fara precedent ale fenomenului mult mai amplu, mai complex Analizind evolutia istorica a relatiilor economice si politice dintre SUA si America Latina se detaseaza foarte clar interesul particular al SUA in valorificarea oportunitatilor pe care le ofera economiile Americii Latine (materie prima ieftina si diversificata, forta de munca la costuri reduse, piete de desfacere, piete emergente).
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.