Conceptul de securitate alimentara

Trimis la data: 2005-12-04 Materia: Diverse Nivel: Facultate Pagini: 9 Nota: / 10 Downloads: 26
Autor: Mihaela Dimensiune: 23kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
"Conceptul de securitate alimentara"
Conform FAO securitatea alimentara reprezinta”garantarea fiecarui individ in permanenta in orice loc, sau moment al accesului la o alimentatie suficienta si sanatoasa care sa-i permita sa aiba un regim alimentar satisfacator pentru o viata sanatoasa si active”.
"Conceptul de securitate alimentara"

"Conceptul de securitate alimentara"

Securitatea alimentara este influentata de 4 grupe de factori:
-mediu social-economic si politic
-performantele sectorului agroalimentar
-protectia sociala
-sanatatea si igiena

"Conceptul de securitate alimentara"
Principalele organisme mondiale implicate in monitorizarea securitatii sunt: FAO, CE, USDA.

"Conceptul de securitate alimentara"
In ultimii ani se precizeaza ca exista probleme de insecuritate alimentara in 86 de tari, 43 din Africa, 24 din Asia, 9 din America Latina si Caraibe, 7 din Oceania, 3 din Europa.

"Conceptul de securitate alimentara"
In 2004, 35 de tari au primit ajutoare de urgenta din cauza crizelor alimentare. Cauzele au fost: conflicte militare si civile, situatii post conflict, refugiatii, zonele economice si probleme climatice.

"Conceptul de securitate alimentara"
Romania, dupa cum este cunoscut, are ca tinta intrarea in Uniunea Europeana la 1 ianuarie 2007. Pentru realizarea acestui deziderat, Romania trebuie sa indeplineasca o serie de conditii printre care se afla adoptarea si implementarea aquis-ului comunitar, care cuprinde pe langa armonizarea domeniului legislative si adoptarea standardelor europene, in toate domeniile, in special in cele in care privesc sanatatea si siguranta oamenilor.

Companiile romanesti pot avea 2 optiuni: fie se adapteaza la noile conditii, progreseaza si prospera, fie isi pierd pozitia pe piata si pot sad ea faliment prin nealinierea la noile standarde europene.

In perioada 2-4.06.2005, Camera de Comert,Industrie si Agricultura Timisoara au organizat prin Centrul Euroinfo o conferinta europeana in cadrul proiectului ” Siguranta alimentara, o consecinta fireasca a responsabilitatii asupra produsului”, finantat prin programul Phare al Comisiei Europene.

La lucrarile conferintei au participat activ reprezentanti din 5 tari: Polonia, Estonia,Ungaria, Bulgaria, Italia.

Conferinta a prezentat urmatoarele documente
- Importanta standardelor in sistemele de management;
- HACCP- Principii si documente;
- Sistemul de management al sigurantei alimentare;
- Prezentarea standardului ISO 22000 pentru certificarea sistemului de siguranta alimentara.

Aplicarea sistemului HACCP la toate unitatile care alcatuiesc lantul alimentar este obligatorie conform legislatiei romane, care prevede ca toate firmele din indusrie alimentara si alimentatie publica sa se conformeze principiilor acestui sistem.

Standardele care contribuie la implementarea sistemului HACCP, elaborate de Comisia Codex Alimentarius si adoptate si in Romania sunt urmatoarele:

- SR 13462-1:2001-Igiena agroalimentara
Principii generale:
Acest standard urmareste drumul parcurs de aliment de la faza primara de producere pana la cea finala, cand ajunge la consumator si stabileste conditiile de igiena necesare in vederea producerii unui aliment sigur si adecvat consumului;

- SR 13462-2:2002-Igiena agroalimentara
Sistemul de analiza a riscului si punctele critice de control(HACCP) si ghidul de aplicare al acestuia. Standardul stabileste principiile de analiza a riscului si a puntelor critice de control si reda modul de identificare a acestor riscuri specifice, precum si masurile de control, in scopul asigurarii sigurantei alimentului;

- SR 13462-3:2002-Igiena agroalimentara.
Principii de stabilire a criteriilor microbiologice pentru alimente la orice punct din lantul alimentar, de la productia primara pana la consumul final

Acest standard specifica principiile de stabilire si aplicare a criteriilor microbiologice pentru alimente, asigurarea securitatii alimentului in principal prin controlul la sursa, controlul procesului si aplicarea practicilor adecvate de igiena in timpul productiei, prelucrarii(inclusive etichetarea), manipularii, distribuirii, depozitarii, comercializarii.

Aplicarea prevederilor standardelor sus mentionate ofera aventaje incontestabile:
- Mentinerea pozitiei pe piata;
- Calitatea igienico-sanitara sigura;
- Reducerea rebuturilor si reclamatiilor clientilor;
- Cresterea increderii clientilor in firma;
- Imbunatatirea imaginei firmei.

Sistemul de management al sigurantei alimentare integreaza:
Principiile sistemului HACCP;
Aplicarea pasilor descrisi de Comisia Codex Alimentarius
Combinarea dinamica cu programele de conditii esentiale necesare pentru controlul si reducerea la niveluri acceptabile a oricaror pericole de siguranta a alimentului pentru produsul final livrat in urmatoarea etapa a lantului alimentar;

Analiza pericolelor care este esentiala pentru eficienta sistemului de management al sigurantei alimentului intrucat organizeaza cunostintele cerute pentru proiectarea unei combinatii eficiente de masuri de control.

Siguranta alimentara exprima calitatile esentiale ale unui aliment; un aliment este sigur atunci cand prin consum nu altereaza si pericliteaza starea de sanatate a organismului.

Sistemul de management al sigurantei alimentare este prezentat in standardul ISO 22000, standard international, care specifica cerintele pentru un system de management al sigurantei alimentelor intr-un lant alimentar, in cadrul caruia o organizatie:

Trebuie sa-si demonstreze abilitatea de a controla pericolele de siguranta a alimentului, in scopul furnizarii de produse finale sigure, care indeplinesc cerintele de siguranta a alimentlui agreate de consumatori si autoritatea de reglementare

Isi propune sa indeplinesca satisfactia clientului prin controlul eficient al pericolelor de siguranta al alimentului, inclusive procese pentru actualizarea sistemului.

Acest standard international ISO 22000 specifica cerintele care permit unei organizatii:
- Sa planifice, sa proiecteze, sa implementeze, sa conduca, sa intretina si sa actualizeze un sistem de management al sigurantei alimentului
- Sa evalueze si sa aprecieze cerintele clientilor si sa demonstreze conformitatea cu cerintele agreate reciproc de clienti in legatura cu siguranta alimentului;
- Sa demonstreze comunicarea eficienta cu clientii si celelalte parti interesate de-a lungul lantului alimentar;
- Sa demonstreze conformitatea cu cerintele aplicabile ale autoritatii de reglementare in ceea ce priveste siguranta alimentului;
- Sa asigure ca isi respecta politicile stabilite de siguranta a alimentului;
- Sa demonstreze aceasta conformitate altor parti interesate;
- Sa solicite certificarea sai inregistrarea sistemului sau de management al sigurantei alimentului de catre o organizatie externa.

Standardul international ISO 22000 ia in considerare numai preocuparile privind aspecte de siguranta a alimentului dar nu descurajeaza integrarea de catre organizatie si a aspectelor privind alte elemente ale sistemului de management, cum ar fi calitatea , in general si/sau protectia mediului.

Organizatiile, care doresc sa ia in considerare si astfel de aspecte, pot sa o faca prin implementarea standardului international ISO 22000 impreuna cu SR EN ISO 9001: 2001 si/sau SR EN ISO 14001:2005.

Aspectele privind siguranta alimentara si standardele in domeniu au fost larg prezentate si dezbatute la aceasta conferinta europeana care a oferit prilejul agentilor economici care au participat sa inteleaga prioritatile pentru dezvoltarea unei afaceri sigure bazate pe noile cerinte de piata.

Detectarea organismelor modificate genetic si a alimentelor derivate din acestea.
Astazi, varietatile de soia, bumbac, porumb si rapita modificate genetic sunt produse pe 25% din suprafetele cultivate de pe glob. Genele care au fost introduse in aceste plante le confera rezistenta la anumite erbicide sau produse toxice utilizate pentru combaterea insectelor daunatoare specifice. In Statele Unite sunt produse aproape doua treimi din recoltele obtinute prin bio-inginerie la nivel global. Alte tari in care recoltele cu modificari genetice sunt in cantitati majore sunt: Argentina, Canada, Brazilia, China si Africa de Sud.

Standardele ISO care vor fi elaborate vor fi relevante la nivel global si vor contribui la facilitarea comertului international si a serviciilor prin asigurarea unei abordari consecvente la nivel international a detectarii si analizei alimentelor derivate din organisme cu modificari genetice(OMG).

Acestea vor permite depozitarilor din industria semintelor, producatorilor de seminte, de cereale, producatorilor de alimente si laboratoarelor de analiza sa raspunda prevederilor de etichetare care au fost elaborate de numeroase tari din intreaga lume sau care se afla la ora actuala in faza de elaborare, constituind un instrument de control utilizat de autoritatile de control alimentar in stabilirea conformitatii cu cerintele legale.

Prevederi de etichetare

Cand Statele Unite ale Americii au exportat pentru ...

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.