Conceptul de simbol

Trimis la data: 2009-03-16
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 4
Nota: 7.20 / 10
Downloads: 0
Autor: Diaconescu Raluca
Dimensiune: 14kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Simbolul a fost definit in prima tema, de aceea nu vom repeta cele aratate acolo. Vom trata insa conceptul de simbol adaugand noi elemente.
Exista o tendinta profund inradacinata in psihologia umana de a vedea ceva mai profund in afara lucrurilor, iar aceasta tendinta s-a tradus intr-o activitate culturala productiva responsabila de aparitia simbolurilor, miturilor si elementelor de cultura populara.
Simbolul este o relatie stabilita in timpul istoric, in coditii si colectivitati specifice. Aceasta relatie este triadica, dezvaluind trei elemente. importante:(a) un obiect desemnat, acel altceva pe care i1reprezinta simbolul si care este denumit prin urmatorii termeni: referent, reprezentat, semnificat, simbolizat; (b) mijlocul prin care se face desemnarea, exprimat prin: reprezentant,-simbolizant, semnificant; el este ceva, cel din definitie, de aceea, in mod incorect este numit mijlocul drept simbol;

(c) constiinta interpretativa (cineva, cel pentru care exista relatia); acest cineva este intotdeauna omul, ca subiect individual, sau oamenii, ca subiect colectiv; constiinta interpretativa este desemnata de termenul interpretant. Obiectul desemnat poate fi orice intra in sfera de interes a omului: elemente ale naturii, stari de spirit, relatii si raporturi sociale etc. In relatia simbolica se presupune ca obiectul desemnat este deja cunoscut, iar simbolul reliefeaza anumite calitati sau aduce informatii noi despre acesta. Obiectul desemnat poate fi singular sau multiplu.

In cazul cand este multiplu el functioneaza ca obiect complex. De exemplu, drapelul unui stat, ca drapel national, reprezinta unitate si multiplicitate in acelasi timp. Mijloacele prin care se face desemnarea sunt deosebit de variate: cuvinte, gesturi, obiecte etc. Ele joaca un rol important in viata simbolurilor si chiar in clasificarea acestora. Pornind.de la principiul mijlocului de desemnare, simbolurile pot fi: simboluri discursive si simboluri prezentative.

Simbolurile discursive au ca mijloace de desemnare cuvintele si constructiile lingvistice in care sunt utilizate. Acest tip de simboluri sunt limitate ca semnificatie-prin dependenta de cuvant. Simbolurile prezentative, nelingvistice (fotografii, portrete, obiecte), nu construiesc simbolizatul din parti, ci prezinta intregul in mod simultan. Ele nu construiesc generalitatea, se adreseaza nemijlocit intuitiei si simturilor noastre iar, in acest caz, imaginea este valorificata prin capacitatea ei de a prezenta-obiectul integral si simultan, in toate parti1e sale componente.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.