Conceptul de text in viziunea deconstructivista

Trimis la data: 2010-07-16
Materia: Romana
Nivel: Facultate
Pagini: 12
Nota: 9.29 / 10
Downloads: 1
Autor: Ilarion Miruna
Dimensiune: 29kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Alaturi de teoria receptarii (Reader response criticism), deconstructivismul, orientat teoretic de filosofia poststructuralista a lui Jacques Derrida, domina in clipa de fata cu autoritate scena criticii literare americane. Uriasul ecou american al scrierilor lui Derrida, care au suscitat contestari vehemente si adeziuni fanatice, s-a declansat in momentul participarii filosofului francez la simpozionul international Limbajele criticii si stiintele omului, organizat, in octombrie 1966, la Johns Hopkins Humanities Center, in intentia de a impune structuralism intr-o America dominata de critica constiintei (prin Georges Poulet), de critica arhetipala a lui Frye si de contextualismului lui Murray Krieger [1].
Derrida a prezentat aici comunicarea Structura, semn si joc in discursul stiintelor umane - o analiza polemica a structuralismului din perspectiva poststructuralista. Adoptat cu entuziasm de avangarda criticii americane, in primul rand de grupul adeptilor lui G. Poulet (Paul de Man, J. Hillis Miller), care abandoneaza critica constiintei, stralucit practicata de ei pana la acea data, si se orienteaza spre orizonturile poststructuraliste deschise de Derrida, studiul Structura, semn si jocOe e resimtit ca un prim manifest teoretic al deconstructivismului lansat pe teren american.

Simpozionul, care urmarea familiarizarea spiritualitatii americane cu structuralismul european, realizeaza, imprevizibil, un efect total diferit: orientarea avangardei critice americane spre gandirea poststructuralista.Centrul de iradiere al deconstructivismului american este Universitatea din Yale, unde J. Derrida va functiona, ani in sir, ca profesor invitat, pe postul ocupat anterior de Georges Poulet. Grupul de la Yale, condus de Paul de Man si alcatuit din alti trei distinsi critici (J. Hillis Miller, Harold Bloom si Geoffrey Hartman, ultimii doi adepti reticenti ai deconstructivismului la care adera doar partial) a impus poststructuralismul in critica americana,

in asa fel incat deconstructia, patrunsa in colegii, universitati si societati filologice conservatoare cum este M.L.A., se prezinta acum ca o avangarda in curs de clasicizare. Marele succes al deconstructivismului se explica, probabil, si prin faptul ca, in ciuda caracterului sau revolutionar, el apare si ca o continuare a doua elemente devenite traditionale in mentalitatea critica americana: pe de o parte, a conceptelor de "ironie" si "ambiguitate", specifice New Criticismului, pe de alta parte, a teoriilor "fictionaliste" in traditia lui Wallace Stevens.

Prin Jacques Derrida, deconstructivismul american se apropie de tel-quel-ismul francez, fiind, ca si acela, o teorie a textului. Acest aspect de teorie a textului, asupra caruia voi insista, ma si determina sa prezint in volumul de fata acceptiile pe care deconstructivismul le da conceptului de "text". Cateva precizari se impun insa de la bun inceput. Desi, printre sursele lui Derrida, figureaza, alaturi de o filosofie (filosofia lui Heidegger si a lui Nietzsche, in special), alaturi de psihanaliza lui Freud, si semiotica lui Saussure (din care filosoful francez a fructificat conceptul de "diferenta"), componenta semiotica este secundara si complet subsumata dominantei filosofice a sistemului.

Deconstructivismul reprezinta asadar o teorie a textului orientata filosofic si nu semiotic;b. Desi considera ca obiectul propriu criticii este limbajul operei, deconstructivismul nu se reclama de la lingvistica (pe care propune sa o inlocuiasca printr-o gramatologie [2]), ci de la perspectiva heideggeriana asupra limbajului;
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.