Conceptul de ticketing

Trimis la data: 2010-04-13
Materia: Economie
Nivel: Facultate
Pagini: 25
Nota: 9.21 / 10
Downloads: 0
Autor: Larisa Olaroiu
Dimensiune: 29kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Ticketing-ul reprezinta operatiune de emitere de documente de calatorie in conformitate cu prevederile internationale IATA, cu incasarea contravalorii acestor documente de transport, contabilizarea si inregistrarea lor. De asemenea, cu urmarirea incasarii documentelor de transport ale altor companii straine in schimbul carora s-au emis documente de transport autohtone. In cele ce urmeaza vom prezenta documentele de calatorie utilizate in mod regulat de companiile aeriene.
Un MCO este considerat ca fiind specificat atunci cand este emis pentru transport aerian/terestru sau maritim al pasagerilor sau excedentului de bagaj cu respectarea urmatoarelor conditii :sa fie emis pentru o anumita companie (companii);sa fie limitat pentru un tip de transport specificat (aerian/terestru sau maritim);sa fie specificate punctele de origine, destinatie, clasa, tariful/taxa si punctele de constructie tarifara (rezervarile pot fi lasate libere);sa fie completat cu numele pasagerului, exceptind cazul in care MCO-ul este emis pentru :

- a acoperi un PTA transmis in favoarea unei persoane necunoscute (in rubrica "Name of Passenger" se scrie codul NTBA -Name To Be Adviced);
- a acoperi un PTA transmis in favoarea unui grup, caz in care se completeaza cu numele grupului. Numele pasagerilor trebuie inscrise pe o lista validata, care se ataseaza fiecarui cupon al MCO-ului.

Metoda cupoanelor cu valoare specificata
Fiecarui "exchange coupon" a unui MCO ii este desemnata o valoare
specifica. Aceasta valoare este introdusa in rubrica "COUPON VALUE" in momentul emiterii MCO-ului. Se bifeaza cu un "x" rubrica "EACH COUPON TO BE HONOURED ONLY FOR VALUE SHOWN THEREON".

Completarea anumitor rubrici
(a) "Value for Exchange": se inscrie tariful in moneda tarii de incepere a calatoriei.
(b) Cand un MCO este platit in alta moneda decat cea din "Value for Exchange", se calculeaza echivalentul sumei de platit si se introduce in rubrica "Equivalent Amount Paid" .

Daca este emis un MCO specificat cu mai mult de un "exchange coupon", rubrica "COUPON VALUE" se va completa conform metodei cupoanelor cu valoare specificata;Daca MCO-ul contine mai multe cupoane decat sunt necesare, se voideaza cupoanele nefolosite:
- se introduce "VOID" in ambele rubrici "ENDORSEMENT" si "COUPON VALUE";
- se detaseaza cupoanele voidate impreuna cu "audit" si "agent coupon".

MCO nespecificat
Un MCO este considerat ca fiind nespecificat atunci cand este emis pentru alte servicii decat cele mentionate la MCO-ul specificat. In rubrica "Type of service for which issued" se va inscrie de la caz la caz una din mentiunile :
- "For further transportation and/or excess baggage";
- "For Refund".
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.