Conceptul operational nuvela istorica referire la o opera studiata - subiecte bacalaureat

Trimis la data: 2009-05-06
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 1
Nota: 7.30 / 10
Downloads: 311
Autor: Irina P.
Dimensiune: 5kb
Voturi: 15
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Nuvela = specia genului epic în proză, cu un singur fir narativ, cu personaje puţine, în care există un singur conflict, cu o intrigă riguros construită şi în care accentul cade pe definirea personajului şi mai putin pe acţiune.
Trăsăturile nuvelei:
- Dimensiune variabilă, mai mare decât povestirea şi mai redusă decât romanul.
- Construcţie epică riguroasă: nuvela este structurată în 4 capitole echilibrate, fiecare fiind precedat de un moto care sintetizează acţiunea capitolului.
- Subiect clar determinat: există un singur conflict bine consolidat, acela dintre domnitor şi boierii care îl trădaseră în prima domnie şi îl siliseră să părăsească tronul Moldovei.

- Intriga bine evidenţiată: hotărârea de nestrămutat a lui Alexandru
Lăpuşneanul de a reveni pe tronul Moldovei:”Dacă voi nu mă vreţi eu vă vreu…”, “Să mă întorc? Mai degrabă-şi va întoarce Dunărea cursul îndărapt”

- Există un singur plan narativ, planul întâmplărilor de la curtea domnească, susţinut de conflictul dintre boieri şi domnitor.
- Personaje puţine, dar puternic conturate: Alexandru Lapusneanul este tipul tiranului, animat de puternica ambiţie de a se răzbuna, cruzimea extremă fiind principala lui trăsătură, doamna Ruxanda este exact opusul domnitorului: caracter slab, înclinată spre a nu-şi asuma responsabilitatea faptelor, Motoc este prototipul intrigantului fără scrupule şi al trădătorului de neam.

- Faptele sunt verosimile. Mai mult, fiind o nuvelă istorică, faptele sunt în mare parte adevăruri istorice

- “Alexandru Lăpuşneanul” este o nuvelă istorică deoarece conţine elemente realiste ilustrate de adevărul istoric, preluat de Constache Nerguzzi din “Letopiseţul Ţării Moldovei” de Grigore Ureche: ocuparea tronului Moldovei de către Alexandru Lăpuşneanu pentru a doua domnie, celebrele replici “Dacă voi nu mă vreţi, eu vă vreu..” şi “De mă voi scula, pre mulţi am să popesc şi eu…”, scena ospăţului şi a măcelului la curtea domnească, omorârea celor 47 de boieri, moartea lui Lăpuşneanu.

În nuvelă, Costache Negruzzi face referiri directe la inspirarea sa din cronica lui Grigore Ureche (atunci când relatează prezentarea domniţei Ruxanda: “zice hronica”, ”zice hronicarul în naivitatea sa”)
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.