Conceptul operational nuvela psihologica referire la o opera studiata - subiecte bacalaureat

Trimis la data: 2009-05-06
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 2
Nota: 7.29 / 10
Downloads: 12
Autor: Irina P.
Dimensiune: 7kb
Voturi: 7
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Ioan Slavici, "Moara cu noroc" Nuvela = specia genului epic in proza in care: 1. exista un singur fir narativ; 2. personajele sunt putine, caracterizate in functie de contributia lor la desfasurarea actiunii, accentul cazand insa pe definirea lor si mai putin pe actiune.;
3. există un singur conflict;
4. o intrigă riguros construită;
5. fapte verosimile;
6. subiect clar determinat;

Deoarece este o operă literară epică de întindere medie, în care există un singur plan narativ, cu personaje puţine dar bine conturate, cu un singur conflict şi o intrigă riguros contruită,”Moara cu noroc” este o nuvelă.

Unicul plan narativ urmăreşte întâmplările de la hanul „Moara cu noroc”, însă mai ales evoluţia personajului principal, Ghiţă, în setea sa de înavuţire

Subiectul este clar determinat, faptele prezentate fiind verosimile:
Ghiţă, de meserie cizmar, ia în arendă hanul Moara cu noroc, unde se mută împerună cu soţia şi cei doi fii ai săi. Intriga este foarte bine conturată şi o constituie apariţia lui Lică Samadăul la han, personaj malefic care va contribui din plin la tragismul faptelor. Setea de înavuţire îşi pune amprenta din ce în ce mai mult asupra lui Ghiţă, care este văzut într-o continuă evoluţie, îndepărtându-se de familie şi luând parte la afacerile necurate ale Samadăului care exercită o dominaţie fascinantă asupra hangiului.

Pe rând, arendaşul hanului este jefuit şi bătut, o femeie în doliu şi copilul său sunt omorâţi şi prădaţi, iar toate drumurile par să ducăspre Lică, pe urmele căruia se află de mult timp jandarmul Pintea. Lică îl manipulează pe Ghiţă în aşa fel încât acesta este de acord ca Ana să îl înşele. Când realizează gravitatea faptelor, merge la Pintea cu gândul de a-l demasca pe Lică, ceea ce şi face. Atunci când se intoarce la han o omoară pe Ana pentru fapta necugetată de a se arunca în braţele Samadăului, iar apoi este omorat de Răuţ. Lipsit de puteri în fugă de Pintea, Lică se sinucide izbindu-se cu capul de un copac ca în final, focul purificator să cuprindă totul .

Există un singur conflict interior în viaţa lui Ghiţă: lupta se da între fondul cinstit al lui şi ispita îmbogăţiri. Personajele care apar în prim plan sunt trei: Ghiţă, Lică Samadăul şi Ana, toate fiind foarte bine conturate. Introspecţia şi observaţia psihologică pe care Slavici le manifestă în sondarea personajelor, precum şi pedepsirea exemplară a acestora fac din “Moara cu noroc” o nuvelă psihologică.

Ghiţă este vazut în continua sa evoluţie de la omul harnic, bun, trudind pentru “fericirea familiei sale” la din ce în ce mai preocupatul de înavuţire care ajunge să fie complice la afaceri necurate, la crimă şi în final chiar ucigaş. De-a lungul operei prin procedee ca introspecţia, analiza psihologică, monologul interior, autoanaliza, autorul surprinde reacţii, gânduri, trâiri în cele mai adânci zone ale conştiinţei personajului. El ajunge la un moment dat ca pentru prima oara să nu îşi mai doreasca să aiba nevastă, tocmai pentru ca legat fiind de aceasta, nu putea să facă ce vrea, să îşi puna capul în primejdie şi să câştige bani necuraţi.

Îşi dă seama de schimbarea din comportamentul şi gândirea sa, are remuşcări:”Iartă-mă, Ano, iartă-mă tu cel putin , tu, căci eu n-am să mă iert cât oi trăi pe faţa pământului.”, le spune copiilor că ei nu au un tată vrednic de laudă aşa cum au avut parinţii lor, ci un “ticălos”.Fricos şi laş se afundă din ce în ce mai mult în faptele mârşave puse la cale de Lică neasumându-şi responsabilitatea şi încercând să găsească scuze:”aşa m-a lasat Dumnezeu! Ce să-mi fac dacă e în mine ceva mai tare decât voinţa mea?! Nici cocoşatul nu e însuşi vinovat că are cocoaşa în spinare: nimeni mai mult decât dânsul n-ar dori să n-o aibâ”
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.