Conceptul profilactic in stomatologie

Trimis la data: 2015-06-05
Materia: Medicina
Nivel: Facultate
Pagini: 5
Nota: 9.80 / 10
Downloads: 0
Autor: Lucian_P
Dimensiune: 20kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Pana la sfarsitul sec. XIX medicina dentara se baza, aproape in exclusivitate, pe tratamente restaurative si protetice- tratamentele fiind costisitoafe si greu accesibile pentru cea mai mare parte a populatiei.
In prima jumatate a sec. XX cercetarile stiintifice au condus la o mai buna intelegere a factorilor implicati in etiologia bolilor cavitatii orale, medicina dentara indreptandu-se spre cautarea metodelor celor mai adecvate de prevenire a acestor boli.
Un al II-lea moment esential in evolutia preventiei oro-dentare a fost schimbarea -incepand cu anii '60 in urma expierentelor lui L. M. Silverstone,- a definitiei clasice a procesului carios care devine, dintr-un "proces distructiv ireversibil", un proces vindecabil prin remineralizare aplicata stadiilor incipiente de carie de smalt extinsa chiar si pana la jonctiunea smalt-dentin (leziune necavitara), granita dintre reversibil si ireversibil fiind aparitia cavitatii.Metodele fiecarei etape de profilaxie pot fi aplicate atat la nivel de colectivitate (profilaxie colectiva), cat si la nivel individual (profilaxie individuala).

Profilaxia colectiva se adreseaza colectivitatilor si trebuie sa acorde prioritate masurilor profilactice care asigura o eficienta maxima cu investitii minime unor grupe populationale cat mai largi. Cuprinde actiuni specifice si nespecifice organizate, indrumate si controlate de catre medic, pentru diferite colectivitati (gradinite, scoli) si sprijinite de catre cadrele didactice si parinti precum si de foruri nationale si/sau loco-regionale.

Profilaxia individuala cuprinde toate masurile preventive efectuate de catre un anumit subiect la indicatia si sub controlul medicului, sau efectuate de catre medic (profilaxie profesionala).
3. Preventia tertiara a cariei dentare
Se adreseaza tratamentelor curative complexe ale afectiunilor odontale multiple ce includ:
1. tratamentul curativ al leziunilor odontale curente
2. tratamentul leziunilor radiculare

3. tratamentul protetic complet adjunct si/sau conjunct Masurile profilactice vizeaza;
1. mentinerea rezultatelor obtinute prin tratament
2. o igiena corecta a cavitatii bucale si a lucrarilor protetice
3. prevenirea pierderii complete a capacitatii functionale a aparatului dento-maxilar
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.