Conceptul si trasaturile caracteristice ale statului

Trimis la data: 2020-12-09
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 13
Nota: 9.88 / 10
Downloads: 0
Autor: nicolaevici
Dimensiune: 27kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: docx
Acorda si tu o nota acestui referat:
Cuprins
Introducere.......................................................................................................................................3
1. Conceptul de stat..........................................................................................................................4
2. Trasaturile caracteristice ale statului............................................................................................9
Concluzii........................................................................................................................................12
Bibliografie....................................................................................................................................13
Introducere

Cuvantul "stat" provine de la latinescul "status", semnificand ideea de ceva stabil, permanent. Initial, acest cuvant se folosea, pentru a desemna cetatile, republicile de tipul celei romane, despotii orientale si alte forme de organizatii politice societatii.

In cadrul oricarei societati o componenta importanta a sistemului politic o constituie institutiile politice. Ele asigura derularea si realizarea efectiva a vietii si practicii politice. Principala lor caracteristica este aceea ca au ca obiect de activitate puterea politica, organizarea, transmiterea, exercitarea, conducerea si legitimarea ei.

Cea mai importanta si eficienta institutie in exercitarea puterii politice a fost si ramane statul. Ea este in acelasi timp si prima institutie politica structurala, organizata si institutionalizata de detinere, exercitare si legitimare a puterii politice. Acest fapt a facut ca nu de putine ori statul sa fi identificat, cu puterea politica, iar aceasta din urma sa fie definita prin stat, ca putere de stat. Si intr-un caz si in altul avem de-a face nu numai cu o suprapunere de termeni ci si cu o lipsa de rigoare, o identificare de continuturi si semnificatii.

Activitatea si actiunea statului e mult mai cuprinzatoare decat puterea politica, ea e generalizanta, are ca spatiu de actiune si alte forme ale puterii sociale, cum ar fi cea economica, sociala, spirituala etc.
Existenta si functionalitatea statului ca entitate distincta, de sine statatoare, este conditionata de prezenta unor componente fundamentale, definitorii: populatia, teritoriul si organizarea politica.
Aceste componente au existat in toate formele pe care le-a imbracat statul de-a lungul istoriei, dar in fiecare perioada acestea au avut semnificatii, valori si continuturi diferite.

In epoca moderna, aceste componente au capatat forme, continuturi, principii noi impuse de cerintele dezvoltarii sociale, de societatea burgheza.
Suveranitatea este o putere de vointa care apartine natiunii constituite sub forma de stat. Ea este dreptul subiectiv al statului al carui suport este vointa generala a natiunii. Aceasta putere de vointa este suprema, nu cunoaste existenta unei vointe superioare.

Nici teoriile teocratice, nici cele democratice nu sant in masura sa dovedeasca stiintific ca puterea publica are un drept de a comanda indivizilor si colectivitatilor de pe teritoriul statului sau, ca ea este legitima. Puterea publica nu are drept de comanda, dar ordinele ei pot deveni legitime intrucat sant legale, adica exercitate in limitele si conform competentei ce s-a stabilit prin manifestarea libera a vointei poporului.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.