Conceptul statului

Trimis la data: 2004-01-25 Materia: Drept Nivel: Facultate Pagini: 4 Nota: / 10 Downloads: 4855
Autor: Selena Dimensiune: 6kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Conceptul statului este organizaţia politică care deţine monopolul forţei de constrângere, al elaborării şi aplicării dreptului, exercitată într-o comunitate umană de pe un anumit teritoriu.

2. CARACTERISTICILE DEFINITORII ALE STATULUI
Caracteristicile definitorii ale statului sunt:
PUTEREA POLITICĂ care este o caracteristică esenţială a statului, constând în existenţa puterii publice, care nu coincide nemijlocit cu populaţia. Specificul acestei puteri constă în posibilitatea de a-şi impune voinţa altora, de a determina supunerea sau subordonarea altora.

Puterea statului este organizată şi întruchipată într-un aparat format dintr-un grup special de oameni. Aceasta deţine monopolul constrângerii fizice şi dispune de mijloace necesare în vederea exercitării unei asemenea coerciţiuni. Puterea statului se manifesta prin diverse forme ale activităţii statului( activitatea legislativă, executiv-dispozitivă, justiţiei), iar la dispoziţia acestea stau diverse unităţi, precum poliţia, jandarmeria, ect., care deţin monopolul constrângerii în stat.

ORGANIZAREA ADMINISTRATIV TERITORIALĂ A POPULAŢIEI
În urma organizării administrativ teritorială a populaţiei apare o legătură între stat şi cei care locuiesc pe teritoriul statului, denumită ca apartenenţă la statul respectiv, având ca criteriu domiciliu.

În doctrina politico-juridică este cunoscută concepţia că statul ar fi o unitate a trei elemente: populaţia, teritoriu (premise necesare existenţei statului) şi puterea politică. Conceptul de stat este prin excelenţă un concept politic, în timp ce conceptul de ţară este un concept social-geografic. Populaţia asupra căreia se exercită autoritatea de stat nu este alcătuită din indivizi uniţi întâmplător, ci din peroane care constituit o comunitate istorică umană.

PERCEPEREA DE LA POPULAŢIE DE IMPOZITE, BIRURI, TAXE
Acest lucru realizându-se pentru că exercitarea puterii de stat presupunea suportarea de cheltuiri pentru întreţinea aparatului de stat.

ELABORAREA ŞI APLICAREA DREPTULUI
Dreptul este mijlocul organizării aparatului de stat, prin intermediul căruia statul şi realizează funcţia socială. Voinţa statului este exprimată prin legi sau acte normative, care le asigură caracterul general obligatoriu, dar şi prin acte politice sau prin acţiuni nemijlocite ale statului.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.