Concesionarea serviciilor publice

Trimis la data: 2009-06-02
Materia: Administratie
Nivel: Facultate
Pagini: 3
Nota: 7.49 / 10
Downloads: 0
Autor: Pelinel Andrei
Dimensiune: 11kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
In baza unui contract, o persoana numita concedent, transmite pentru o perioada determinata, de cel mult 49 de ani, unei alte persoane numite concesionar, care actioneaza pe riscul si pe raspunderea sa, dreptul si obligatia de a exploata o activitate sau un serviciu public, de interes national sau local, in schimbul unei redevente. (art. 1 al. 2 din H.G. nr. 216/1999).Dispozitiile referitoare la concesionarea serviciilor publice se regasesc in Legea nr. 219 din 25 noiembrie 1998 privind regimul concesiunilor [1], in H.G. nr. 216 din 25 martie 1999 pentru aprobarea Normelor metodologice-cadru de aplicare a Legii nr. 219/1998 privind regimul concesiunilor [2], precum si in alte acte normative.
Concesionarea se realizeaza prin licitatie publica (deschisa sau deschisa cu preselectie) sau prin negociere directa conform prevederilor legii. Pot face obiectul unor concesiuni: transporturile publice; autostrazile, podurile si tunelurile rutiere cu taxa de trecere; serviciile postale; retele de transport si de distributie a energiei electrice si termice; bazele sportive, locurile de recreere, institutiile profesioniste de spectacole; unitatile medico-sanitare, sectiile sau laboratoarele din structura acestora; precum si orice alte activitati sau servicii publice care nu sunt interzise prin legi organice speciale.

Nu pot face obiectul concesiunii activitati sau servicii publice in privinta carora nu exista autoritati de reglementare si ale caror avize sunt obligatorii in ceea ce priveste preturile sau tarifele practicate de concesionari.Guvernul, consiliile judetene sau locale pot aproba prin hotarare concesionarea si a altor activitati sau servicii apartinand proprietatii private a statului, care nu sunt prevazute in lege.Redeventa: datorie, obligatie, renta care se plateste periodic la date fixe si sub forma de cota fixa.

Redeventa obtinuta prin concesionare se face venit la bugetul de stat sau la bugetele locale, dupa caz.In numele statului, judetului, orasului sau comunei au calitatea de concedent: pentru autoritati si servicii publice de interes national, ministerele sau alte organe de specialitate ale administratiei publice centrale;
- pentru activitatile si serviciile publice de interes local (judet, oras, comuna), consiliile judetene, consiliile locale sau institutiile publice de interes local.Orice persoana fizica sau persoana juridica de drept privat, romana ori straina, poate avea calitatea de concesionar.
Initiativa concesionarii o poate avea concedentul sau orice investitor interesat.

Concesionarea unor activitati sau a unor servicii publice se aproba pe baza caietului de sarcini al concesiunii, prin hotarare a Guvernului, a consiliului judetean, orasenesc sau comunal. [3]
Caietul de sarcini in cazul contractului de concesionare de servicii publice are o natura juridica mixta: contractuala si reglementara [4].
In literatura juridica franceza s-a spus ca ne aflam in cazul concesiunii de servicii publice in fata unui act juridic complex: regulamentar, stabilit pe cale unilaterala si contractual, ce presupune un acord de vointe intre concedent (autoritate publica) si concesionar.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.