Concluzii administratie publica

Trimis la data: 2009-05-24
Materia: Administratie
Nivel: Facultate
Pagini: 9
Nota: 9.11 / 10
Downloads: 0
Autor: Floris Branesscu
Dimensiune: 17kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Cu privire la relatia dintre puterea executiva si administratie trebuie sa retinem urmatoarele aspecte:
a) termenul de administratie a fost folosit in doua sensuri, un sens functional ( material ) - exemplu consiliul municipal si primarul sunt insarcinati cu administratia locala si un sens derivat, organic ( un personal care indeplineste servicii de administratie ) - exemplul acesta fiind punctul de vedere al Administratiei Finantelor.
b) Dreptul administrativ a fost constituit pe doua idei
1. administratia nu este singura problema a executivului
2. administratia este exclusiv o problema a executivului
In perioada formarii "conceptiei traditionale " autorii de drept administrativ au fost nevoiti sa propuna teza puterii publice pentru a putea explica mai pe larg notiunea de administratie.
Statul poseda o vointa proprie superioara, prin natura sa, vointei indivizilor. Cred ca tocmai aceste idei au permis sa se formuleze teoria inexistentei raspunderii statului in anumite sectoare de activitate administrativa, ajungandu-se apoi la fundamentarea "actelor discretionare ", acte pentru care administratia nu "este supusa nici unui judecator ".

Conform doctrinei reies urmatoarele notiuni in ceea ce priveste notiunea de administratie :in esenta sa, administratia este exercitata de puterea executiva, cu excluderea raporturilor executivului cu organismele de drept international.Administratia se realizeaza sub un regim de putere politica prin prerogative si constrangeri exorbitante de la dreptul comun.Cand administratia se realizeaza, exceptional, sub un regim de drept comun, ea nu pune probleme juridice specifice.
Se poate defini administratia ca fiind exercitiul puterii executive sub un regim de putere publica.

Trebuie remarcat ca puterea publica nu se caracterizeaza numai prin derogari " in plus " de la regimul juridic al simplilor particulari dar si prin derogari " in minus ".Alaturi de prerogativele administratiei exista anumite constrangeri, care sunt cunoscute de simplii particulari : persoanele private pot sa se decida pentru alegerea unui lucru din orice motiv ( interes, generozitate, capriciu ) care nu este nici ilicit, nici imoral, pe cand administratia nu se poate decide decat pentru motive de interes public; intreprinderile private pot sa-si atraga liber angajatii si functionarii, pe cand administratia trebuie sa deschida concurs pentru recrutarea de personal si sa recurga la licitatie pentru plasarea afacerilor sale.

Astfel, puterea politica este definita ca un regim juridic, caracterizat prin prerogative si prin constrangeri exorbitante de la dreptul comun, recunoscute sau impuse celor care actioneaza pentru exercitarea suveranitatii nationale.Nu toti autorii fundamenteaza cele doua dimensiuni ale administratiei publice prin prisma notiunilor de ordine publica si, respectiv, servicii publice (cum s-a intamplat in literatura franceza interbelica ) ca apoi sa poata stabili corespondenta acestor " notiuni clasice " cu notiunile constitutionale actuale.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.