Concluzii consultare publica a Cartii Verzi a Populatiei Romaniei

Trimis la data: 2009-06-01
Materia: Administratie
Nivel: Facultate
Pagini: 8
Nota: 9.95 / 10
Downloads: 0
Autor: Ionut Bute
Dimensiune: 20kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Romania se confrunta in momentul de fata cu o scadere a populatiei ca urmare a unui spor natural si migratoriu negativ. Fertilitatea aflata la un nivel inferior ratei de inlocuire precum si migratia fortei de munca tinere genereaza o criza a fortei de munca, precum si dezechilibre ce tind sa se accentueze in raportul dintre populatia activa si cea pensionata. Cartea Verde a Populatiei este un document redactat sub egida UNFPA, Fondul ONU pentru Populatie, si a Comisiei Nationale pentru Populatie si Dezvoltare, care propune directii de actiune pentru o viitoare strategie in domeniul populatiei.
Consultarea publica s-a desfasurat in perioada mai - iulie 2007 si a constat in mai multe componente. O prima componenta a fost consultarea institutiilor potential implicate intr-o strategie in domeniul populatiei sau care au expertiza in domeniu (este vorba despre institutii publice de la nivel central, judetean si local, ONG-uri, institutii academice, agenti economici, reprezentanti ai sindicatelor si patronatului). In acest scop au fost utilizate doua instrumente: un chestionar si un ghid de interviu. Din cele aproximativ 300 de chestionare trimise prin posta, au fost obtinute raspunsuri pentru 60, ceea ce reprezinta o rata a raspunsurilor mica, dar obisnuita pentru acest tip de chestionar.

Au fost realizate, de asemenea, 36 de interviuri cu reprezentanti ai categoriilor mentionate. Unele dintre aceste interviuri s-au desfasurat in urma completarii chestionarului, urmarind clarificarea unor aspecte mentionate in chestionar. S-au facut interviuri in Bucuresti si in judetele Sibiu si Vaslui, pentru a surprinde aspecte cat mai variate ale manifestarii problemei populatiei. A doua componenta a urmarit categoria de populatie care va fi afectata cel mai puternic de o strategie pentru populatie, avand in vedere ca efectele ei vor fi vizibile pe termen lung: tinerii. Au fost organizate 4 discutii de tip focus grup cu tineri din Vaslui, Sibiu si respectiv Bucuresti. Au fost vizate doua grupe de varsta : 15-19 ani si 20-24 ani.

Consultarea a cuprins si o componenta online ce s-a adresat populatiei interesate de problema in general. Principalul instrument a fost un chestionar online, care a fost completat integral de 131 de persoane, insa cu ajutorul caruia am obtinut raspunsuri cu privire la aspecte relevante pentru problematica tratata de Cartea Verde de la 375 de persoane. In mod secundar, la dispozitia celor interesati a fost pus un forum de discutii, la care insa au raspuns doar 2 persoane.

Trebuie subliniat faptul ca nici una dintre componentele consultarii nu are pretentia de reprezentativitate statistica, ci doar ca s-a urmarit obtinerea de raspunsuri de la o varietate cat mai mare de persoane. In consecinta, datele cantitative prezentate in raport trebuie tratate mai degraba cu titlu informativ, ca indicand o directie, insa in nici un caz nu se pot trage concluzii cu privire la populatia Romaniei in general. Un accent deosebit s-a pus pe datele calitative obtinute din interviuri, focus-grupuri si din intrebarile deschise din chestionare. Au fost folosite mult citarile cu obiectivul de a crea un dialog intre diferitele categorii de respondenti si intre opinii.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.