Concurenta totala - Concepte de baza

Trimis la data: 2009-07-30 Materia: Economie Nivel: Liceu Pagini: 3 Nota: / 10 Downloads: 987
Autor: Razvan Dimensiune: 10kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Politica în domeniul concurentei se refera la comportamentul pe piata al agentilor economici si include masurile relevante privind concurenta pe piata, respectiv politica comerciala, politicile de reglementare, masurile adoptate de catre guverne cu privire la politicile anticoncurentiale ale firmelor atât din domeniul privat, cât si din cel public

Preturile de lichidare a concurentei sunt practici care urmaresc acapararea si monopolizarea pietei prin eliminarea concurentei pe baza practicarii unor preturi sub costurile de productie

Ajutoarele de stat (publice). Comisia si Curtea de Justitie le-au definit ca fiind orice ajutor provenind de la stat sau alte entitati publice sau orice ajutor acordat de autoritati - locale sau regionale.

Concurenta loiala consta în folosirea nediscriminatorie a instrumentelor competitiei în conditiile accesului liber pe piata si a posibilitatii de cunoastere a mijloacelor de reglementare a relatiilor de vânzare-cumparare

Concurenta neloiala consta în folosirea de mijloace incorecte, cum sunt acordarea de stimulente agentilor economici în scopul patrunderii si mentinerii pe o piata. Reglementarea comunitara a concurentei Regulile concurentiale au fost stabilite pentru crearea unui „sistem care sa asigure o concurenta nedistorsionata pe piata interna” (art. 3 alin. 1 g) al Tratatului CE). Aceste reguli vizeaza:
– combaterea monopolizarii prin acorduri protectioniste, acorduri
restrictive si fuziuni practicate de societati;
– abuzul de pozitie dominanta constând în exploatarea unor societati
în defavoarea altora;
– ajutoarele de stat.

Regulile comunitare privind combaterea monopolizarii. Art. 81 al Tratatului CE interzice acordurile, deciziile si practicile concertate între societatile comerciale daca acestea „pot afecta comertul dintre Statele Membre si care au ca obiect sau effect prevenirea, restrictionarea sau distorsionarea concurentei în interiorul pietei comune”.

Un acord restrictiv este cel încheiat între doua sau mai multe societati prin care convin sa adopte un anumit tip de comportament care sa ocoleasca regulile si efectele unei concurente libere pe piata.

Practica concertata are o intensitate mai scazuta decât acordul restrictiv si consta în coordonarea dintre societatile comerciale. Nu este o manifestare de vointa clar exprimata, ci o coordonare de fapt a strategiilor comerciale. Sunt interzise acordurile verticale si orizontale care stabilesc preturi în mod direct sau indirect, acorduri asupra conditiilor de vânzare, acorduri care izoleaza anumite sectoare de piata, acorduri asupra cotelor de productie sau distributie, acorduri de împartire a pietei, boicoturi colective, acorduri care duc la discriminarea altor comercianti.

Abuzul de pozitie dominanta este interzis de art. 82 al Tratatului CE: „orice abuz de pozitie dominanta al uneia sau mai multor întreprinderi în interiorul pietei interne sau într-un segment important al acesteia va fi nterzis ca fiind incompatibil cu piata interna, atâta timp cât afecteaza Comertul dintre statele membre”. Abuzul de pozitie dominanta se realizeaza prin obstructionarea concurentei pe piata pe care actioneaza de catre o societate comerciala puternica economic. Curtea de Justitie Europeana a definit-o ca „o pozitie de putere economica pe care o detine o întreprindere si care îi permite sa afecteze concurenta efectiva de pe o piata fata de concurentii, clientii si, în ultima instanta, fata de consumatorii sai”.

Sunt considerate abuzuri de putere dominanta: impunerea directa sau indirecta de preturi sau conditii comerciale incorecte; limitarea productiei, a pietei sau dezvoltarii tehnologice în detrimentul consumatorilor; efectuarea de tranzactii echivalente în conditii diferite pentru parti diferite; fortarea celorlalte parti din contract sa accepte obligatii suplimentare necuprinse în contract.

Deoarece art. 82 al Tratatului CE nu defineste abuzul de pozitie dominanta ci doar îl exemplifica, Curtea de Justitie Europeana a aratat ca acesta este un concept obiectiv, constând în „recurgerea la metode diferite de acelea care creeaza conditiile unei concurente normale între produse si servicii pe baza tranzactiilor operatorilor comerciali”. Pe lânga formele de practici abuzive principale, enuntate chiar în Tratatul CE, Comisia si Curtea de Justitie au identificat si alte forme depractici abuzive: discriminarea prin preturi stabilite pe zone geografice; returnarea unor sume pentru fidelitate care împiedica clientii sa detina produse de la furnizorii concurenti; reducerea preturilor în scopul eliminarii concurentei, refuzul nejustificat al furnizarii ce poate duce la eliminarea concurentei, refuzul acordarii de licente.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.