Condamnarea geopoliticii la inactualitate

Trimis la data: 2003-12-05
Materia: Stiinte Politice
Nivel: Facultate
Pagini: 3
Nota: 7.61 / 10
Downloads: 246
Autor: Denisa
Dimensiune: 8kb
Voturi: 35
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Chiar şi caracterizările contemporane ale geopoliticii, încercările de definire a ei surprind cu deosebire relaţia dintre mediul natural şi politică. Vom reda, în continuare, câteva asemenea aprecieri, aşa cum sunt ele citate în Preambulul Dicţionarului de geopolitică apărut sub coordonarea lui Yves Lacoste.
Grand Larousse universel (1962) consideră că geopolitica este “studiul raporturilor dintre state, dintre politicile lor şi legile naturale, acestea din urmă determinând pe primele”. Celălalt mare dicţionar, Robert (1965), concepe geopolitica drept “studiul raporturilor dintre datele naturale ale geografiei şi politica statelor”.

Grand Larousse universel (1989) defineşte geopolitica ca fiind “ştiinţa care studiază raporturile dintre geografia statelor şi politica lor… Geopolitica exprimă voinţa de a ghida acţiunea guvernelor în funcţie de lecţiile geografiei”. Citim în „Le petit Larousse illustre”, 1994: “Geopolitica - “ştiinţa care studiază raporturile între geografia statelor şi politica lor”. În Enciclopedia Britanica, geopolitica este considerată a fi “utilizarea geografiei de către guvernele ce practică o politică de putere" (prin urmare, geopolitica este asociată doar cu statele mari, cu puterile care au ceva de spus pe arena internaţională).

Am reprodus aceste definiţii pentru că ele fixează o anumită înţelegere, de început, a geopoliticii. Pentru că fac acest lucru foarte aproape de zilele noastre, când există o presiune difuză, dar foarte reală, în direcţia unei înţelegeri diferite şi moderne a acestui termen. Pentru că ezită să încorporeze prefaceri ce au avut loc deja în câmpul politicii, al puterii, şi care se cereau asimilate într-un fel sau altul şi de către geopolitică.

S-a ajuns astfel la un prim paradox: chiar şi astăzi, la o sută de ani de la apariţia termenului, se operează tot cu sensul iniţial al disciplinei şi se încearcă aplicarea acestui sens la o realitate mult schimbată. Evident că în acest context, suntem tentaţi să percepem cu deosebire discrepanţa, ceea ce nu concordă. Suntem chiar tentaţi să abandonăm noţiunea sau, poate şi mai rău, să o folosim cu un sens trunchiat ori chiar negativ, ca exprimând “o orientare profund greşită”, adeptă a “determinismului geografic”, etc.

Aşa cum am precizat, geopolitica îşi propune să explice performanţele statului. Dar pe “teritoriul” statului au apărut realităţi noi de care el nu poate să nu ţină cont. A discuta potenţialul statului doar în raport cu instrumentele de care dispunea acum un secol - şi în cadrul cărora poziţia geografică şi, în general, condiţiile naturale jucau un rol mult mai important decât astăzi - înseamnă a condamna pur şi simplu geopolitica la cea mai grea sentinţă pentru o disciplină, sentinţa de inactualitate.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.