Condeiele lui Voda D. Almas

Trimis la data: 2012-08-31
Materia: Romana
Nivel: Gimnaziu
Pagini: 2
Nota: 8.99 / 10
Downloads: 0
Autor: stefania.aurica
Dimensiune: 12kb
Voturi: 10
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Povestirea are un pronuntat caracter moralizator, dezvoltand intentia autorului de a cultiva cititorilor sentimentul patriotic, respectul pentru valorile istorice nationale si pt personalitatile care au facut o istorie. Povestirea ofera coordonatele spatio-temporale exacte, domnia lui Mircea Cel Batran, inainte de lupta de la Rovine, impotriva lui Baiazid, imprimand intamplarii relatate un aer de legenda, in care se invaluie personajul principal al lecturii.
Condeiele lui Voda este o povestire - constructie epica in proza, de dimensiuni reduse, care, bazata pe principiul evocarii, prezinta un singur fir epic, relatand intamplari care antreneaza un numar redus de personaje.povestirea are ca tema surprinderea unui episod premergator luptei memorabile de la Rovine, dusa de Mircea cel Batran impotriva lui Baiazid Fulgerul.

Folosindu-se de stilul oral - naratorul apeleaza la enunturi exclamative si interogatove retorice, inducand impresia dialogului dintre el si cititor - D.Almas ne introduce direct in subiectul povestirii - Toti barbatii sa se gateasca de oaste! Fiecare sa aiba cal, tolba plina cu sageti, sulita, ghioaga si scut. Care au topoare si sabii, sa vina cu ele la locul de adunare a ostirii. Ca asupra tarii vine mare primejdie turceasca!

" Oamenii, ce sa faca? Au lasat toate celelalte treburi si s-au pregatit de lupta. Fierarii au faurit sabii; lemnarii au incordat arcuri si au strujit suliti din lemn tare; ba, le-au si parlit in foc, anume ca sa fie si mai tari.

Cu toate ca intr-o povestire, naratorul nu insista asupra profilului moral al personajelor, in cazul de fata, Mircea cel Batran este un personaj-legenda, care numara cateva caracteristici morale ce pot fi desprinse indirect din desfasurarea intamplarilor relatate. El apare ca un domnitor intelept, precaut, care verifica modul in care sunt indeplinite poruncile domnesti, respectuos fata de harnicia poporului pe care-l conduce, bun sfatuitor, mandru de sentimentele dupa care se ghideaza supusii sai, bland.

Aceste sentimente sunt precizate foarte clar de interlocutorul domnitorului- "dragostea de tara care izvoraste in calimara inimii noastre".Naratorul se implica afectiv, transmitandu-si propriile trairi si sentimente prin intermediul unor exprimari elogioase la adresa poporului - Mircea voda se bucura vazind harnicia si voia buna a oamenilor lui.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.