Condensatoare electrice

Trimis la data: 2014-04-17
Materia: Fizica
Nivel: Liceu
Pagini: 9
Nota: 9.94 / 10
Downloads: 0
Autor: Prisecari Ana
Dimensiune: 30kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Condensatoarele, dispozitive destinate inmagazinarii de cantitati de electricitate, sunt formate din doua armaturi conductoare separate printr-un izolant numit dielectric. Armaturile lor pot fi placi plane, suprafete curbe etc. sau sisteme de placi conductoare.
Clasificarea condensatoarelor poate fi facuta din mai multe puncte de vedere: cele mai intrebuintate clasificari sunt cele relative la forma armaturilor, la variatia valorilor capacitatilor sau referitoare la dielectricul intrebuintat.
Dupa forma armaturilor putem avea condensatoare plane, sferice, cilindrice, etc.
Din punct de vedere al variatiei valorii capacitatilor, avem:
- condensatoare fixe, acelea care odata construite, nu mai dau posibilitatea practica de a varia capacitatea lor, armaturile condensatorului fiind fixe.
- condensatoare variabile, acelea la care una din armaturi este mobila, capacitatea putand fi variata intre orice valori cuprinse intre doua limite, minima si maxima; de obicei la ele se indica valoarea maxima si in unele cazuri valoarea minima a capacitatii numita si reziduala

- condensatoare ajustabile (trimeri). Sunt condensatoare semivariabile; li se poate fixa o anumita valoare a capacitatilor, de obicei intre limite destul de mici dupa care pot fi considerate fixe.
La condensatoarele fixe, ca dielectric se intrebuinteaza adesea mica in foi, hartie impregnata, radioceramica, pelicula de polistiren sau oxidul de aluminiu.
La condensatoarele variabile se pot intrebuinta aceiasi dielectrici, insa de obicei se prefera aerul.

Condensatoarele electrice se reprezinta in diferite moduri corespunzatoare destinatiei lor. In fig.1 sunt redate simbolurile prin care se reprezinta condensatoarele in schemele electrice.
Marcarea in codul culorilor este aplicata mai ales condensatoarelor ceramice. Citirea indicatiilor colorate pentru condensatoarele ceramice tip "disc" sau "placheta" se face incepand de la terminale; pentru condensatoarele ceramice tip "tubular" citirea se face de la inelul sau banda mai groasa sau mai apropiata de extremitatea corpului condensatorului.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.