Conditia juridica a sclavilor in dreptul roman

Trimis la data: 2008-05-19 Materia: Drept Nivel: Facultate Pagini: 15 Nota: / 10 Downloads: 1382
Autor: Florea Alexandru Dimensiune: 28kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Conditia juridica a sclavilor in dreptul roman.În dreptul contemporan, noţiunea de persoană reprezintă subiectul de drept – participant al raporturilor juridice. Se înţelege prin aceasta că persoanele pot fi purtători de drepturi subiective şi obligaţii civile. Indivizii pot lua parte la raporturile juridice, fie ca subiecte individuale de drept – persoane fizice , fie ca subiecte colective de drept – persoanele juridice. Conceptele de persoană fizică sau persoană juridică au fost cunoscute de romani, dar care au utilizat o altă terminologie pentru a le defini.

Conceptul de persoană, după unii autori latini, în sensul ei primitiv a fost strâns legată de cea de „mască”. În Antichitate, în spectacolele de teatru, ce se ţineau în amfiteatre, actorii purtau pe faţă o mască ce avea rolul de a amplifica vocea pentru a fi auziţi de public (personare – a răsuna). De aici, prin extrapolare, romanii au considerat că cei ce participă la viaţa juridică a cetăţii, joacă şi ei un rol, aidoma unori actori pe scena dreptului.

Revenind la ideea anterior menţionată, conceptul de persoană fizică şi cel de persoană juridică au fost analizate din perspective diferite de către cele două sisteme de drept. Dacă dreptul contemporan atestă că orice fiinţă umană este o persoană, putând participa la viaţa juridică, dreptul roman nu recunoaşte tuturor membrilor societăţii calitatea de fiinţă umană ce poate participa la viaţa juridică, drept urmare, conform normelor dreptului roman, aceştia trebuiau să aibă capacitate sau personalitate (caput).

Personalitatea era aptitudinea de a avea drepturi şi obligaţii. Capacitatea era clasificată în două categorii şi anume: capacitatea de folosinţă (juridică sau de drept) şi capacitate de exerciţiu (sau de fapt). Capacitatea de folosinţă o posedau persoanele fizice care cumula trei calităţi: calitatea de om liber (status libertatis), să fie cetăţean (status civitatis) şi să fie şef de familie (status familiae). Această din urmă calitate denotă faptul că acea persoană nu trebuia să se afle sub puterea părintească (patria potestas). Puterea părintească era exercitată de către pater familias asupra descedenţilor săi.

Conditia juridica a sclavilor in dreptul roman
Aceasta se concretiza prin trei caractere: caracterul exclusiv (patria potestas era deţinută numai de către pater familias), caracterul perpetuu (faptul că puterea părintească era exercitată de către pater familias până la moartea acestuia, fiul familiei rămânând persoană alieni iuris) şi caracterul nelimitat (se definea prin faptul că pater familias poate dispune în mod nemijlocit asupra fiului său şi a bunurilor sale). Aşadar status familiae reprezintă o calitate importantă a personalităţii, având în vedere că cea de-a treia caracteristică a puterii părinteşti cu privire la persoana lui filius nu îl deosebea cu mult de situaţia sclavului.

Capacitatea de exerciţiu aparţineau celor care aveau – pe lânga capacitatea de folosinţă – discernământul necesar de a aprecia valoarea, însemnătatea şi consecinţa actelor pe care le făceau în viaţa juridică a societăţii. Persoanele care datorită vârstei, sexului sau a stării lor mintale etc. nu puteau aprecia însemnătatea faptelor sau a actelor pe care le faceau, fiind considerati ca fiind incapabili şi drept urmare erau lipsiţi de capacitate de exerciţiu.

Numai prin cumularea celor două capacităţi – de folosinţă (sau de drept) şi de exerciţiu (sau de fapt) – un cetăţean roman se putea bucura de capacitate deplină de exerciţiu, restul oamenilor liberi având o capacitate ceva mai restrânsă. În consecinţă, doar persoana care era şef de familie dispunea de capacitate completă.
În conformitate cu dreptul roman, personalitatea juridică deplină implica existenţa celor trei elemente: libertatea, cetăţenia şi familia; lipsa unuia din elementele menţionate micşora sfera competenţei juridice a individului, acesta dispunând de o personalitate juridică restrânsă;

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.