Conditii de exercitare a activitatii comerciale - comerciantii

Trimis la data: 2014-04-02 Materia: Drept Nivel: Facultate Pagini: 14 Nota: / 10 Downloads: 1
Autor: georgina_lore Dimensiune: 31kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Potrivit dispozitiilor consacrate de Constitutie, dreptul la munca nu poate fi ingradit, iar alegerea profesiei este libera, astfel ca orice persoana are libertatea sa exercite orice profesie, in functie de dorintele si interesele ei.

Accesul liber la profesie are insa si anumite limite, care sunt stabilite de lege si care au o motivatie diferita. Astfel, o serie de limitari au ca scop protejarea unor persoane fata de consecintele grave ale exercitarii unei profesiuni comerciale, fiind instituite unele incapacitati. Altele au ca scop protejarea interesului general, adica respectarea ordinii publice si a bunelor moravuri, sens in care au fost reglementate o serie de incompatibilitati, decaderi si interdictii din dreptul de a face acte de comert.

Referitor la capacitatea persoanei fizice, trebuie sa facem deosebire dupa cum persoana incheie acte juridice civile sau savarseste fapte de comert ca profesiune obisnuita.In aceasta materie, regula este ca orice persoana este capabila, exceptia reprezentandu-o incapacitatea persoanei, care trebuie sa rezulte expres dintr-un text de lege.
Incapacitatea a fost prevazuta de legiuitor pentru a ocroti persoanele care nu au discernamantul necesar pentru a-si manifesta vointa.

Desi Codul civil reglementeaza materia incapacitatii, totusi Codul comercial cuprinde si el dispozitii privitoare la acest aspect, legiuitorul considera necesara o reglementare speciala in materie comerciala.Cand vorbim de capacitate comerciala ne referim la capacitatea de a efectua operatiuni comerciale sau de a fi comerciant.Potrivit dreptului civil, persoana fizica dobandeste capacitate deplina de exercitiu la implinirea varstei de 18 ani. Minorul care a implinit 14 ani are o capacitate de exercitiu restransa si el poate incheia in nume propriu acte juridice, dar numai cu asistarea ocrotitorului sau legal, in timp ce minorul sub 14 ani este lipsit complet de capacitate de exercitiu.

In conformitate cu dispozitiile Codului comercial si ale Decretului nr.31/1954 privitor la persoanele fizice si persoanele juridice , o persoana fizica are capacitate deplina de exercitiu daca are 18 ani. Se considera ca de la aceasta varsta persoana are reprezentarea faptelor sale si poate sa-si exercite drepturile si sa-si asume obligatiile savarsind acte juridice, inclusiv acte si fapte de comert. In consecinta, minorul si persoana pusa sub interdictie nu au capacitatea de a fi comercianti, intrucat aceste persoane sunt lovite de incapacitate. Deci, chiar daca aceste categorii de persoane ar savarsi fapte de comert, ele nu ar putea sub nici o forma sa dobandeasca calitatea de comerciant.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.