Conditii de transport si asigurare - international

Trimis la data: 2013-08-13
Materia: Transporturi
Nivel: Facultate
Pagini: 20
Nota: 9.05 / 10
Downloads: 0
Autor: Pisica irina
Dimensiune: 30kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
1.INTRODUCERE
Conventia CMR se refera la conditiile de transport aplicabile la majoritatea curselor internationale.Responsabilitatea, la nivelul prescris de CMR, se aplica la fiecare contract de transport rutier al marfurilor cu autovehicule, in contul tertilor, cand locul de preluare a marfurilor si locul desemnat pentru livrare, asa cum sunt specificate in contract, sunt situate in doua tari diferite, dintre care cel putin una este parte semnatara a Conventiei - indiferent de locul de rezidenta si nationalitatea partilor.
Asigurarea CMR - o forma de asigurare a Marfurilor in Tranzit - nu este obligatorie, insa responsabilitatea la scara CMR (aproximativ 7.890 lire sterline/tona, la 5 mai 1995) trebuie sa fie asumata de orice parte considerata ca fiind responsabila pentru plata compensarilor/deteriorarilor, care reiese dintr-un contract CMR. O asemenea responsabilitate este probabil mult mai mare decat acoperirea transportatorului aflat sub asigurarea nationala normala.

Titlul complet al conventiei este: Conventia privind Contractul de Transport Rutier International al Marfurilor.Initialele "CMR" deriva din titlul in limba franceza "Convention relative au contrat de transport international de marchandise par route".CMR a fost realizata de Comisia Economica pentru Europa in 1956.

2.ARIA DE APLICARE A CONTRACTULUI
1. Se aplica regulile normale cerute pentru intocmirea unui "contract"
2."Autovehicule" sunt definite ca: autovehicule, autovehicule articulate, remorci si semiremorci.
3.Exceptii - Conventia nu acopera:

A trimiterile postale;
B transporturile funerare;
C mutari de mobilier.
"Responsabilitatea" sub CMR se aplica pe toata perioada cursei - atat in trafic national cat si international.

4.UTILIZAREA CELORLALTE MODURI DE TRANSPORT
Conventia CMR continua sa se aplice cand un autovehicul care transporta marfuri este transportat la randul sau, o parte din drum, de catre alte moduri de transport; maritim, feroviar, naval sau aerian, marfurile nefiind descarcate din autovehicul. Totusi, daca are loc o pierdere cauzata de un eveniment care se poate produce datorita celuilalt mod de transport, responsabilitatea transportatorului este determinata conform prevederilor care sunt stipulate de lege pentru celalalt mod de transport.

De exemplu, transportul maritim international de marfuri este guvernat de regulile Haga-Visby. O conditie a acestor reguli este ca sa se elibereaza (sau se intentioneaza a se elibera) un conosament sau un document de proprietate similar. Datorita acestui lucru, cand un autovehicul calatoreste spre continent pe un feribot ro-ro - si, dupa cum stim, companiile de feribot ro-ro nu elibereaza si nici nu intentioneaza sa elibereze conosamente - responsabilitatea referitoare la avarii nu va fi guvernata de regulile Haga-Visby, ci va putea ramane sub acoperirea CMR.

Astfel, transportatorul rutier va ramane responsabil fata de clientul sau conform CMR, insa responsabilitatea operatorului de feribot catre transportatorul rutier va fi determinata de prevederea referitoare la operatorii de feribot din Conditiile de Transport, care este foarte putin probabil ca ar oferi transportatorului rutier acoperire totala in caz de pierdere.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.