Conditiile de fond si forma ale actului constitutiv

Trimis la data: 2009-09-10
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 25
Nota: 8.90 / 10
Downloads: 17
Autor: Adrian
Dimensiune: 45kb
Voturi: 11
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Principalul deziderat în domeniul economic îl reprezintă asigurarea, în cadrul ţărilor membre ale Uniunii Europene (România fiind membră a Uniunii începând cu data de 1 ianuarie 2007), a libertăţii de mişcare a persoanelor, serviciilor, bunurilor şi capitalului. Un rol important pentru a realiza acest deziderat îl au societăţile comerciale, ca agenţi economici principali pe piaţa comunitară.
Societatea comercială se înfiinţează printr-un contract, care îi determină structura originară. Perfectarea contractului de societate reprezintă o condiţie indispensabilă pentru constituirea unei societăţi comerciale, excepţie făcând societatea cu răspundere limitată cu asociat unic, în catr acesta nu se încheie. Contractul de societate reprezintă manifestarea de voinţă prin care, în principiu, asociaţii constituie societatea comercială. El cuprinde, în principiu, regulile ce guvernează raporturile dintre asociaţi, pe de o parte, şi dintre asociaţi şi societate, pe de altă parte. Contractul de societate reprezintă un act de comerţ pentru că are funcţia preparatorie de a crea un nou cadru de activitate economică care se va manifesta prin exercitarea obişnuită de acte de comerţ.

Definit printr-o tehnică descriptivă, contractul de societate este acel act juridic prin care două sau mai multe persoane, prin aporturile lor, constituie un patrimoniu distinct, destinat efectuării de acte de comerţ, în vederea împărţirii câştigului ce ar putea rezulta şi cu obligaţia participării la pierderi. În funcţie de forma de constituire, actele juridice prin care se constituie, societăţile comerciale vor cuprinde, pe lângă contractul de societate, şi un statut.

Astfel, potrivit art. 5 din Legea nr. 31/1990:
- societatea în nume colectiv sau cea în comandită simplă se constituie prin contract de societate;
- societatea pe acţiuni, societatea în comandită pe acţiuni şi societatea cu răspundere limitată se constituie prin contract de societate şi statut;
- societatea cu răspundere limitată se poate constitui şi prin actul de voinţă al unei singure persoane, caz în care se va întocmi numai statutul.

De asemenea, potrivit art. 5 din Legea societăţilor comerciale, contractul de societate şi statutul pot fi încheiate sub forma unui înscris unic numit act constitutiv. În cazul în care se încheie numai contract de societate sau numai statut, acestea pot fi denumite, de asemenea, act constitutiv. În cuprinsul Legii nr. 31/1990, denumirea act constitutiv desemnează atât înscrisul unic, cât şi contractul de societate şi/sau statutul societăţii.

Prof. Octavian Căpăţînă denumeşte contractul de societate şi statutul înscrisuri constitutive. Majoritatea autorilor denumesc contractul de societate şi statutul act constitutiv. Actul constitutiv, indiferent de denumirea pe care o poartă, înseamnă, de fapt, contractul care se încheie între asociaţi. Actul constitutiv al societăţii comerciale, privit ca negotium iuris, este, în primul rând, o expresie a naturii convenţionale a acesteia şi, din această perspectivă, existenţa lui constituie o condiţie indispensabilă a constituirii valabile a fiinţei juridice a societăţii comerciale.

Privit ca fiind instrumentul juridic ce conferă materialitate voinţei fondatorilor, actul constitutiv reprezintă liantul ce fundamentează şi armonizează voinţa acestora de a conlucra în vederea realizării de acte de comerţ în vederea obţinerii de profit care să fie distribuit asociaţilor societăţii comerciale.

Condiţiile de formă ale actului constitutiv:Codul comercial român intrat în vigoare la data de 1 septembrie 1887 prevedea, în art. 88, următoarele: ,,contractul de societate trebuie făcut prin act scris. Societăţile în comandită prin acţiuni şi societăţile anonime, trebuiesc constituite prin act autentic”. O ,,societate contractată, fiind reputată comercială, trebuie, conform art. 88 Cod comercial, să fie constatată prin act scris”. Prevederile din Codul comercial român referitoare la societăţi comerciale (art. 77-250) au fost abrogate prin intrarea în vigoare a Legii nr. 31/1990.

Conform Legii nr. 31/1990, condiţia de formă este încheierea actului în formă scrisă, fie cu dare de dată certă, fie în formă autentică. În general, actul constitutiv al societăţii comerciale, nefiind supus obligativităţii încheierii în formă autentică, se încheie în mod valabil printr-un înscris sub semnătură privată, conform principiului consensualismului (libertatea de voinţă a asociaţilor). Conform art. 5 alin. 6 din Legea nr. 31/1990, actul constitutiv se încheie sub semnătură privată, se semnează de toţi asociaţii sau, în caz de subscripie publică, de fondatori.

Prin excepţie, forma autentică este obligatorie ad validitatem în următoarele situaţii:când se subscrie ca aport la capitalul social un teren;Aporturile în natură sunt permise la toate formele de societăţi comerciale, iar terenurile constituie aporturi în natură şi trebuie evaluate potrivit regulilor societăţii care se constituie. În acest caz, nu are importanţă forma juridică a societăţii (oricare din forme: societate în nume colectiv, societate în comandită simplă, societate în comandită pe acţiuni; societate pe acţiuni sau societate cu răspundere limitată).

În cazul societăţii cu răspundere limitată (art. 13 alin. 3) şi la societăţile pe acţiuni (art. 38) trebuie realizată o expertiză asupra aporturilor în natură. În ceea ce priveşte forma autentică, aceasta este justificată prin valoarea din ce în ce mai mare a terenurilor, precum şi de dispoziţiile speciale diin Legea nr. 18/1991, Legea fondului funciar. Nu contează dacă aportarea terenului se face prin transmiterea proprietăţii sau numai transmiterea către societate a dreptului de folosinţă asupra terenului.

Când forma juridică a societăţii comerciale implică răspunderea nelimitată şi solidară a tuturor asociaţilor sau a unora dintre aceştia, pentru obligaţiile sociale, deci atunci când se constituie o societate în nume colectiv sau o societate în comandită simplă;
În cazul societăţilor în nume colectiv şi în comandită simplă, asociaţii (la societatea în comandită simplă numai asociaţii comanditaţi) răspund nelimitat şi solidar pentru obligaţiile sociale, astfel încât legiuitorul instituie un sistem pri care aceştia să fie atenţionaţi asupra dreptului şi, mai ales, a obligaţiilor care derivă din această.atunci când se constituie o societate pe acţiuni prin subscripţie publică.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.