Conditiile de forma ale contractului de donatie

Trimis la data: 2015-06-23 Materia: Drept Nivel: Facultate Pagini: 2 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Rodica_B Dimensiune: 16kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
- Intre personae prezente
Conform art. 813 C. civ toate donatiile se fac prin act authentic
Contractul produce efecte juridice numai daca consimtamantul ambelor parti este manifestat in forma autentica. Nerespectarea acestei forme se sanctioneaza cu nulitatea absoluta a contractului .
Forma autentica este o masura de protective a vointei donatorului, care dispune in mod actual si irevocabil de un drept in favoarea unei alte persoane, fara ca acel element active sa fie inlocuit in patrimonial sau printr-o valoare echivalenta.

Cerinta formei ad validitatem sub sanctiunea nulitatii absolute , dovada existentei unei donatii nu poate fi facuta cu martori , chiar daca ar exista un inceput de dovada scrisa.
Nulitatea donatiei pentru lipsa formei autentice poate fi invocata de orice persoana interesata sau de instant din oficiu si nu poate fi inlaturata in nici un fel , nu poate fi validate printr-un act confirmative al donatorului.
Inzestrarea unui copil in vederea incheierii casatoriei, nu poate fi facuta decat prin inscris autentic.

Pentru ca donatia nula pentru vicii de forma sa produca efecte juridice ea trebuie sa fie refacuta in intregime cu respectarea formei prevazute de lege.
Exceptie : Dupa moartea donatorului , nulitatea unei donatii pentru vicii de forma , cat si in privinta oricarei alte exceptii , poate fi acoperita prin confirmarea , ratificarea sau executarea voluntara a donatiei de catre mostenitorii sau reprezentantii donatorului (art. 1167 alin 3 C.civ) daca este benevola si facuta in deplina cunostinta de cauza . Renuntarea la efectele nulitatii este opozabila si creditorilor , daca nu este frauduloasa .

Precizari:
-in persoana succesorilor donatorului nulitatea pentru nerespectarea formei devine relative .
Fr. Deak -> donatia nula pentru vicii de forma lasa in persoana succesorilor obligatia civila imperfect (naturala) care, fiind executata in deplina cunostinta a cauzei de nulitate , nu da loc la repetitie.Confirmarea sau ratificarea produce efecte numai fata de succesorii care au consimtit.
Sarcinile sau conditiile donatiei trebuie sa fie prevazute in forma solemna intre absenti.

In cazul in care contractual de donatie se incheie intre absenti , prin oferta si acceptare separate , atat oferta de a darui , cat si acceptarea trebuie sa die facuta in forma autentica , altfel nu vor produce efecte juridice , fiind nule absolute.
Se mai cere ca acceptarea donatiei sa aiba loc in timpul vietii donatorului (art 814 alin 2 C. civ)In caz de moarte a donatorului mai inainte de acceptare , oferta devine coduca. Deasemenea si donatorul trebuie sa fie in viata in momentul acceptarii , cand se realizeaza acordul de vointa necesar in vederea incheierii contractului .

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.