Conditiile de valabilitate ale actelor administrative emise de Presedintele Romaniei

Trimis la data: 2009-06-01 Materia: Comert Nivel: Facultate Pagini: 9 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Tudor Vlasd Dimensiune: 19kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Ca orice act administrativ, si actele emise de Presedintele Romaniei trebuie sa indeplineasca anumite conditii de valabilitate, fara de care actul poate sa fie declarat ilegal.
1) Decretul prezidential si Regulamentul de organizare si functionare pot sa fie emise numai de Presedintele Republicii, si numai in limitele competentei sale.
Pentru aceasta se cere ca Presedintele sa aiba o investitura legala, iar actele sale sa fie facute in limitele competentei care i-a fost atribuita de Constitutie si de lege. Presedintele are o competenta materiala si personala stabilita prin Constitutie si prin lege.

Emiterea unor acte normative in materii rezervate Presedintelui de catre un alt functionar al statului, atrage inexistenta actului. Singur Parlamentul poate interveni pe cale legislativa, modificand, suspendand sau abrogand reglementarile unui decret prezidential. Astfel, in sedinta comuna a Camerelor, Parlamentul poate declara mobilizarea totala sau partiala (art. 65 alin. 2 lit. c din Constitutie). In caz de agresiune armata (art. 62 alin. 2 lit. d din Constitutie), doar Parlamentul poate declara starea de razboi. Starea de urgenta sau starea de asediu se instituie de Presedinte, dar potrivit unei legii si cu incuvintarea ulterioara a Parlamentului (art. 93 al.1 din Constitutie).

Interventia normativa a Presedintelui isi are izvorul in obligatia ce-i incumba, ca ori de cate ori conditiile cerute de Constitutie si de lege sunt indeplinite, sa-si exercite atributiile de reprezentant al statului (art. 20 alin. 1 din Constitutie) [1].
Conferirea, in baza art. 92 si 93 din Constitutie, a unei competente normative Presedintelui Republicii se explica prin faptul ca, in situatii exceptionale, se impune luarea unor masuri exceptionale urgente, de inlaturare si de contracarare a unor pericole ce ameninta insasi existenta statului. Pentru ca anumite atributii, care in fond apartin Parlamentului, competent sa reglementeze el starea de mobilizare, starea de razboi, starea de asediu starea de urgenta, sa fie transferate asupra Presedintelui, in stare de necesitate o competenta normativa i-a fost conferita.

Sfera domeniilor de reglementare normativa a Presedintelui este delimitata prin Constitutie si lege (atributii in domeniul apararii - art. 92 si atributii pentru luarea unor masuri exceptionale, atributii pentru instituirea starii de asediu sau a starii de urgenta - art. 93). Dupa cum s-a subliniat in literatura juridica, in Constitutie nu s-a prevazut si nici nu se putea statornici "un domeniu sau altul al activitatii statului ca fiind rezervat Presedintelui in dauna altora, care ar reveni astfel altor organe" [2]. Considerand ca aceasta opinie reflecta vointa Constitutiei, ea ofera inca un argument in sprijinul tezei ca Parlamentul, isi pastreaza competenta de a interveni oricand in reglementarea acelor situatii caracterizate ca exceptionale.

Este evident, pe de alta parte, ca nici Presedintele nu isi poate "delega" nimanui aceste atributii. In cazul in care nu ar exercita aceste atributii normative, sau le-ar exercita incorect, Presedintele poate fi demis pentru incalcarea grava a Constitutiei (art. 95 alin. 1 din Constitutie). El poate raspunde si din punct de vedere penal daca faptele sale intrunesc elementele constitutive ale inaltei tradari (art. 96 din Constitutie).In timpul interimatului (art. 98 din Constitutie) cand functia de Presedinte devine vacanta (art. 97 din Constitutie), daca Presedintele este suspendat din functie (art. 95 din Constitutie), sau daca se afla in imposibilitatea temporara de a-si exercita atributiile, interimatul se asigura fie de Presedintele Senatului in ordine, fie de Presedintele Camerei Deputatilor.

In timpul interimatului, Presedintele interimar poate emite acte cu caracter normativ, deoarece Constitutia referindu-se la aceasta situatie, interzice expres doar exercitarea prerogativelor functiei prevazute in articolele 88-90 (adresarea de mesaje, dizolvarea Parlamentului, consultarea prin referendum ), ceea ce inseamna ca, ceea ce nu interzice legea, este permis, conform dictonului ubi lex non distinguit, nec nos distinguere debemus. Aceasta ipoteza devine aplicabila si in situatia in care mandatul Presedintelui ar fi prelungit (art. 83 alin. 3), prin lege organica, in caz de razboi sau de catastrofa.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.