Conditiile de valabilitate ale actului administrativ

Trimis la data: 2014-01-06 Materia: Drept Nivel: Facultate Pagini: 7 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Pisica irina Dimensiune: 21kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Consiliul local al Orasului Urlati, avand 10.200 de locuitori, din care 5.800 cu drept de vot, s-a intrunit in prima sedinta ordinara a anului 2007 la data de 08.01.2007. Pe ordinea de zi s-a aflat si alegerea unui presedinte de sedinta. La aceasta functie au candidat numitii N. Simtitu si A.B. Rantu. Primul a obtinut 5 voturi, cel de-al doilea 6 voturi, existand 2 abtineri la vot, emitandu-se HCL nr.1/2007 de alegere a presedintelui de sedinta pe o perioada de 3 luni. Urmatoarea problema de pe ordinea de zi, in aceeasi sedinta, a fost atribuirea, in folosinta, pe durata intregului mandat, a unei case de vacanta, cu titlu gratuit, numitei Dina Mita, casa de vacanta facand parte din domeniul privat al orasului.

Consilierii au votat 9 pentru, 2 contra iar 2 s-au abtinut (Hotararea nr.2/2007). Insa, intrucat beneficiara era sotia primarului orasului, A.B. Rantu a refuzat sa semneze hotararea. In consecinta, N.Simtitu a initiat procedura de schimbare a presedintelui de sedinta si, trecandu-se la vot nominal, un numar de 10 consilieri au votat pentru schimbare (Hotararea nr.3/2007). Hotararile 2 si 3 au fost atacate in contencios administrativ de catre A.B.Rantu.

Dina Mita a sustinut, in apararea sa, ca, pe de o parte ambele hotarari au fost avizate favorabil de catre secretar, deci sunt legale; pe de alta, Hotararea nr. 2/2007 i-a creat un drept intangibil, deci nu mai poate fi anulata de catre instanta de contencios administrativ; in fine, ca, oricum, art. 46 din Legea nr.215/2001 nu a fost incalcat. Analizati din punctul de vedere al formei, procedurii si continutului (posibilitatii de revocare) cele 2 acte administrative.Analizati pe de o parte sustinerile reclamantului (1), iar, pe de alta, legalitatea dispozitiei primarului din punctul de vedere al (a) competentei de emitere a acesteia, respectiv (b) continutului sau (compatibilitatea regulilor cu interesul public) (2).

3. Potrivit dispozitiilor art. 61 alin.4 din Legea nr. 215/2001 modificata prin Legea nr. 286/6.07.2006 "Schimbarea din functie a viceprimarului se poate face de consiliul local, prin hotarare adoptata cu votul majoritatii consilierilor in functie, la propunerea primarului sau a unei treimi din numarul consilierilor locali in functie".
a) Care este majoritatea necesara pentru a destitui din functie - in 1 septembrie 2006 - un viceprimar numit in 2004, cand nu existau aceste modificari [1]? Explicati.

b) La 23 august 2006, 7 consilieri din cei 9 prezenti la sedinta Consiliului local Dej (municipiu cu 40.000 de locuitori) au propus si toti au votat pentru schimbarea din functie a viceprimarului. Acesta a cerut explicatii insa nu i s-a oferit nici o motivare a votului. Viceprimarul demis a atacat in contencios administrativ HCL de schimbare din functie aratand ca nu exista absolut nici un motiv pentru a fi schimbat, el indeplinindu-si in mod corect toate atributiile. Dati solutia problemei din speta.

4. La 10 iulie 2007 primarul Comunei Maglavit a fost arestat pentru primire de foloase necuvenite. Trei zile mai tarziu, numitul Bibi Gekali, dorind sa se casatoreasca la biserica din comuna, s-a prezentat la primarie pentru a realiza formalitatile de stare civila. Si cum functionarul care exercita atributia de stare civila era in concediu, casatoria a fost oficiata de catre viceprimar.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.