Conductia electrica in medii gazoase lichide

Trimis la data: 2003-02-25 Materia: Fizica Nivel: Liceu Pagini: 4 Nota: / 10 Downloads: 5797
Autor: Simona Enache Dimensiune: 17kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Gazele si chiar vaporii metalici sunt izolanti deoarece moleculele si atomii fiind neutre, nu constituie purtatori de sarcina mobili. Gazele devin conductoare daca reusim sa cream suficienti de multi purtatori de sarcina mobili, pentru ca, curentul pe care-l realizam sa poata fi detectat cu instrumentele de care dispunem.

In gaze purtatorii mobili de sarcina pot fi electrinii si ionii. Ionii sunt molecule sau atomi care au un electron in plus - ionii negativi – sau un electron in minus - ioni pozitivi. Ionii se produc in aer 20% datorita razelor cosmice si 80% datorita radiatiilor substantelor radioactive din scoarta Pamantului. In aer la presiune si temperatura normala, intr-un centimetru cub exista circa 1000 de ioni fata de cele 3.1019 molecule.

Numarul acesta se mentine constan deoarece pe secund si centimetru cub se produc cate 10 ioni care dispar datorita agitatiei termice prin recombinare cu ionii de sarcina si semn contrar.La energii mai mari, atomii sunt excitati: un electron trece de pe orbita lui pe o orbita mai departata. Starea de excitare este instabila si dupa circa 10-8s atomul se dezexcita emitand lumina : gazul devine luminiscent . Pentru energi suficient de mari atomul este ionizat: unul sau mai multi electroni sunt indepartati din atom.

Cand ionii pozitivi accelerati izbesc catodul , produc o emisiune puternica de electroni. Cand electronii accelerati izbesc anodul se produce excitarea atomilor din stratul gazos de la suprafata anodului (lumina anodica) si izolatrea atomilor care alimenteaza coloana pozitiva.Dupa neutralizare atomii difuzeaza rapid in tub.

Din cauza diferentei mari intre viteza ionilor si a electronilor in apropierea conducatorului sarcina electrica de volum este in medie pozitiva; se formeaza o sarcina spatiala pozitiva. Intre sarcina spatiala si catod se stabileste o diferenta de potential ridicat.
Lichidele pure nu conduc curentul electric deoarece nu au purtatori de sarcina electrica liberi. Substantele ale caror solutii in apa , sau in alte lichide conduc curentul electric se numesc electroliti. Electrolitii pot fi : acizi , baze sau saruri. Fizicianul Farady a numit acesti purtatori de sarcina mobili ioni.

Intr-un electrolit ionii pot fi de doua feluri: ioni cu sarcina pozitiva sau cationi si ioni cu sarcina negativa sau anioni. Denumirile provin de la numele electrolitilor spre care se indreapta ionii. Ionii din electroliti difera de ionii din gaze . Ionii in gaze pot fi de exemplu pentru oxigen si ioni 0+ si ioni 0-.Conductivitatea ionica se poate constata atat la solutii cat si la topituri. In topiturii conductivitatea se datoreaza legaturii ionice , iar la solutii se datoreaza fenomenului de disociere electrolitica. In soluti moleculele se desfac in partile lor componente aioni si cationi.

Chiar in apa pura exista todeauna o parte din moleculele disociate in cationi H+ si anioni OH-. Teoria disocierii electrolitice a fost introdusa in anul 1887 de Svante Arrhenius.Conductivitatea solutilor de electroliti este asigurata de ioni. Miscarea lor in lichid se face insa cu frecari . De aceea solutiile de electroliti prezinta o anumita rezistenta. Ele asculta legea lui Ohm pentru domenii foarte intinse de tensiune. Rezisivitatea solutiilor de electroliti scade insa mult cu temperatura , nu creste ca la metale.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.