Conferinta Natiunilor Unite pentru comert si dezvoltare

Trimis la data: 2008-02-16
Materia: Economie
Nivel: Facultate
Pagini: 12
Nota: 8.69 / 10
Downloads: 18
Autor: Alexandru Dragnea
Dimensiune: 27kb
Voturi: 2
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Conferinţa Naţiunilor Unite pentru Comerţ şi Dezvoltare (UNCTAD) face parte din sistemul instituţional al Naţiunilor Unite, fiind specializată în problemele comerţului şi dezvoltării pe plan mondial. Scopul său a fost de a accelera dezvoltarea economică, în special pe cea a ţărilor în curs de dezvoltare. A fost creată în 1964, în urma unei prime sesiuni a Conferinţei care a avut loc la Geneva. În prezent principalele sale obiective sunt de a ajuta ţările mai puţin dezvoltate să folosească optim posibilităţile oferite de comerţ şi investiţii, dar şi să facă faţă, într-o manieră cât mai echitabilă, problemelor care decurg din mondializare şi integrarea în economia mondială.
Sesiunea sau Conferinţa, organ plenar, organizează sesiuni la nivel ministerial o dată la 4 ani, pentru formularea orientărilor generale şi programarea activităţii organizaţiei. De la înfiinţare şi până în prezent s-au desfăşurat zece asemenea conferinţe, astfel: Geneva (1964), New Delhi (1968), Santiago de Chile (1972), Nairobi (1976), Manila (1979), Belgrad (1983), Geneva (1987), Carthagena (1992), Midrand (1996), Bangkok (2000).

Organ suprem, Conferinţa are toate puterile; deciziile şi recomandările sunt adoptate prin consens.Consiliul pentru comerţ şi dezvoltare este organul permanent, care preia competenţele Conferinţei atunci când ea nu este reunită. În plus, deţine funcţii executive şi pregăteşte lucrările Conferinţei.

Principalele atribuţii ale Consiliului sunt:
- urmăreşte punerea în aplicare a recomandărilor, declaraţiilor, rezoluţiilor şi altor hotărâri ale Conferinţei, luând măsuri ce sunt de competenţa sa;

- iniţiază şi întocmeşte studii şi rapoarte în domeniul comerţului şi cu privire la problemele conexe ale dezvoltării;
- îndeplineşte rolul de comitet pregătitor al sesiunilor UNCTAD;
- elaborează rapoarte referitoare la activitatea sa, pe care le prezintă Adunării Generale a ONU, prin intermediul Consiliului Economic şi social - ECOSOC;
- în cazuri de necesitate face propuneri pentru crearea de organisme subsidiare, menite să-l sprijine în îndeplinirea eficientă a funcţiilor ce-i revin.

Activitatea permanentă este desfăşurată prin intermediul comisiilor, comitetelor şi grupelor de lucru, specializate pe: produse de bază, produse manufacturate, transporturi maritime, comerţ invizibil, finanţarea comerţului, transfer de tehnologii, cooperare internaţională între ţări în curs de dezvoltare.

După reforma instituţională din 1996 au fost create, ca organe subsidiare ale Consiliului pentru Comerţ şi Dezvoltare, următoarele trei comisii:
1. Comisia pentru comerţul cu bunuri şi servicii
2. Comisia pentru investiţii, tehnologie şi probleme financiare conexe
3. Comisia pentru întreprinderi, facilităţi comerciale şi pentru dezvoltare

Secretariatul, instalat la Geneva, are ca funcţie principală obligaţia de a asigura buna funcţionare a Conferinţei şi Consiliului pentru comerţ şi dezvoltare. Este condus de un secretar general, numit de secretarul general al ONU. Numele lui - Rubens Ricupero.
Secretariatul UNCTAD face parte din cel al ONU; numără circa 400 funcţionari, care au sediul la Geneva. Bugetul anual al UNCTAD este de circa 50 milioane dolari şi provine din bugetul ordinar al ONU.

Activitatea de cooperare tehnică atinge circa 24 milioane dolari pe an, fiind finanţată din surse extrabugetare, furnizate de ţările donatoare, de cele beneficiare şi de diferite organizaţii.

Centrul comun de comerţ internaţional GATT – UNCTAD (creat în 1964, în cadrul GATT) face parte din structura UNCTAD începând cu anul 1968. Principala lui misiune este de a acorda asistenţă de specialitate ţărilor în curs de dezvoltare în domenii legate de promovarea exporturilor. În centrul atenţiei stau domenii precum: dezvoltarea pieţei şi a producţiei, dezvoltarea serviciilor aferente comerţului, informaţiile comerciale, dezvoltarea resurselor umane etc.

Principalele realizări ale UNCTAD
Larga participare a ţărilor la acest forum internaţional are anumite explicaţii. Astfel, organizaţia internaţională cu profil similar, GATT, presupunea opţiunea doctrinală pentru liber schimb, prin respectarea principiilor şi regulilor de conduită convenite. Spre deosebire de GATT, în cadrul UNCTAD fiecare ţară se poate plasa fie pe poziţii dirijiste, fie liberale. De asemenea, obligaţiile asumate nu au caracter de angajament.

Hotărârile, luate cu majoritate de 2/3 din voturi, se înscriu în rezoluţii, darnu au caracter obligatoriu, ci doar de recomandare sau invitaţie. Fiecare ţară dispune de un vot, ceea ce înseamnă că ţări în curs de dezvoltare îşi pot asigura majoritatea atunci când se solidarizează, impunând hotărârile dorite. De regulă, ţările în curs de dezvoltare îşi armonizează poziţiile în cadrul
Conferinţelor ministeriale ale Grupului celor 77, care precedă sesiunile
UNCTAD.

Oferind tuturor ţărilor în curs de dezvoltare posibilitatea exprimării punctului de vedere, UNCTAD a devenit de la bun început cadrul adecvat pentru iniţierea unor mutaţii în cadrul schimburilor internaţionale. Aceste mutaţii depăşesc cadrul simplei liberalizări, ele vizând lărgirea relaţiilor comerciale şi a cooperării între toate ţările lumii, în scopul eradicării sărăciei şi subdezvoltării şi al accelerării procesului de dezvoltare economică.

În declaraţiile şi rezoluţiile UNCTAD sunt înscrise numeroase măsuri de soluţionare a diferitelor probleme care afectează ţările în curs de dezvoltare, dar transpunerea în practică a acestor soluţii avea să fie obstrucţionată de lipsa posibilităţilor de acţiune în mod similar ale GATT şi de caracterul neobligatoriu al hotărârilor.

Prin urmare, strategia adoptată de UNCTAD a fost de a elabora măsurile de reformă şi de a determina apoi GATT să le aplice în practică. Pe parcursul celor peste patru decenii de existenţă, UNCTAD a raportat numeroase succese prin aplicarea acestei strategii.
Printre rezultatele concrete ale activităţii interguvernamentale realizată sub auspiciile UNCTAD, trebuie amintite:

1. rezultatele în domeniul comerţului cu produse de bază:
o Acorduri internaţionale asupra produselor de bază23 şi
crearea unor grupe de studiu asupra produselor de bază, regrupând ţări producătoare şi consumatoare.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.