Conferinta de presa

Trimis la data: 2012-03-24
Materia: Jurnalism
Nivel: Facultate
Pagini: 27
Nota: 9.76 / 10
Downloads: 0
Autor: Ana Maria Tulca
Dimensiune: 54kb
Voturi: 2
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Deseori citim in paginile ziarelor, auzim la radio sau urmarim la televizor comentarii legate de diversele "conferinte de presa", saptaAZmanale, ale Guvernului, Presedintiei, ale partidelor sau ale numeroaAZselor organizatii nonguvernamentale. Faptul ca presa prezinta aceste evenimente drept "conferinte de presa" ne arata confuzia grava pe care o fac atat ziaristii, cat si organizatorii (purtatorii de cuvant sau personaAZlitatile marcante ale organizatiilor respective), deoarece o conferinta de presa se lanseaza in situatii deosebite, cand institutia doreste sa faca un comunicat deosebit de important, de larg interes. Evenimentele la care se refera in mod curent ziaristii nu sunt altceva decat intalniri uzuale, de informare a presei asupra activitatilor curente ale respectivelor institutii.
Conferinta de presa constituie "un eveniment-cheie in politica de comunicare a unei organizatii. Ea ofera un loc si un moment privilegiate pentru a transmite o informatie de maxima importanta" (C. Darroy et alii, 1990, p. 51). La randul sau, R. Haywood (1984, p. 151) defineste conferinta de presa ca "un eveniment-stire" prin care noua informatie urmeaza sa fie dezvaluita si discutata cu reprezentantii mass-media.

Organizarea unei conferinte de presa, "formula cea mai oficiala" de comunicare cu mass-media, este justificata doar atunci cand exista un eveniment foarte important, care prezinta interes pentru o larga parte a publicului, si cand dorim nu numai sa informam ziaristii, ci si sa le oferim posibilitatea sa le puna intrebari conducatorilor organizatiei.

Astfel, jurnalistii din SUA au afirmat de multe ori ca nu beneficiaza de suficiente conferinte de presa cu participarea presedintelui tarii; specialistii in relatii publice sustin adesea ca aceste conferinte sunt prea numeroase. Diferenta este determinata de faptul ca jurnalistii vor un dialog permanent cu presedintele, in timp ce relationistii se tem de "inflatia" de conferinte de presa (K. Tucker et alii, 1994, pp. 206-207).

Dupa E. Dupuy si Y. Cintas (1990, p. 122), "jurnalistilor si purtatorilor de cuvant nu le plac conferintele de presa; primilor, deoarece adeseori pierd timpul la asemenea intalniri si deoarece, in cadrul lor, sunt obligati sa imparta informatia cu alti colegi de breasla; celorlalti, pentru ca trebuie sa-si asume riscul unei reuniuni publice la care particiAZparea si atitudinea jurnalistilor nu sunt niciodata sigure". La randul lor, D.L. Wilcox si L.W. Nolte (1990, pp. 247-248) sustin ca, in general, jurnalistii nu agreeaza asemenea evenimente tocmai pentru ca au fost chemati de prea multe ori la "false" conferinte de presa, care aveau drept scop nu atat informarea, cat autopublicitatea.

Jurnalistii sunt persoane ce au un program incarcat si, de aceea, nu vor uita si nici nu il vor ierta usor pe acela care i-a facut sa piarda timpul la o conferinta unde nu au aflat nimic nou. Autorii amintiti considera ca temele unei confeAZrinte pot fi decizii politice majore (care afecteaza o mare parte din public), proiecte importante (constructii, inaugurari de obiective de interes national, schimbarea regimului de functionare a unor institutii etc.), intalniri cu personalitati marcante, conflicte (in interiorul organizatiei sau intre aceasta si alte organizatii), situatii de urgenta sau catastrofe.

J. Deshepper (1990, p. 71) sustine ca putem organiza o conferinta de presa doar in cazul in care reusim sa raspundem afirmativ la cel putin trei dintre intrebarile de mai jos:
a) Organizatia se bucura de un prestigiu suficient de mare pentru a atrage un numar reprezentativ de ziaristi ?
b) Activitatile organizatiei au o importanta deosebita pentru un segment determinat al populatiei?

c) Este evenimentul in cauza atat de important incat organizatia sa trebuiasca sa ofere explicatii in legatura cu el ?
d) Subiectul in discutie intereseaza suficient de mult presa pentru a suscita intrebarile ziaristilor?
e) Exista informatii sau pozitii noi care pot fi oferite sau argumentate in fata presei ?
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.