Conferinta internationala - viitorul organizatiilor neguvernamentale din Romania

Trimis la data: 2014-01-22
Materia: Stiinte Politice
Nivel: Facultate
Pagini: 6
Nota: 8.21 / 10
Downloads: 0
Autor: Pisica irina
Dimensiune: 18kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Cea mai mare parte a activitatii organizatiilor neguvernamentale este de interes public si este desfasurata in subsidiar functiilor multor institutii publice. In acest sens putem aminti printre altele ca serviciile sociale sau cele de sanatate sunt prestate in completarea serviciilor publice furnizate de autoritatile publice. Organizatiile neguvernamentale au demonstrat deja ca furnizeaza servicii de o buna calitate si deservesc un numar foarte mare de beneficiari.
Organizatiile neguvernamentale au demonstrat deja ca furnizeaza servicii de o buna calitate si deservesc un numar foarte mare de beneficiari.Acest panel doreste sa supuna atentiei decidentilor politici si guvernamentali dar si opiniei publice cateva exemple de buna practica dezvoltate in parteneriat sau in beneficiul diferitelor autoritati publice precum si mecanismele de finantare.

Continuarea furnizarii unor astfel de servicii sau proiecte va fi din ce in ce mai dificila daca nu exista o politica publica de sprijinire si dezvoltare a parteneriatelor dintre organizatiile neguvernamentale si institutiile publice mai ales din punct de vedere al asigurarii resurselor financiare si a stimularii implicarii expertizei sectorului ONG in elaborarea de politici publice in domeniu.
Sectorul neguvernamental nu se poate dezvolta in lipsa unei politici publice si a unui cadru normativ favorabil sustinut de institutiile publice centrale, in special de catre Guvern.

Evolutia organizatiilor neguvernamentale din ultima perioada de timp a fost observata cu precadere in domeniul watchdog si advocacy mai putin in randul furnizorilor de servicii. Premisele acestei tendinte sunt initiativele recente ale donatorilor precum si cadrul legislativ care confera liberul acces la informatii sau implicarea in luarea deciziilor. In contraponderea acestei tendinte la celalalt pol se observa o stagnare sau chiar diminuare a numarului organizatiilor neguvernamentale prestatoare de servicii.

Motivele sunt datorate retragerii finantatorilor traditionali cu accent pe furnizarea de servicii si practica incipienta a institutiilor publice locale de a finanta servicii prestate de organizatiile neguvernamentale desi in cele mai multe cazuri costurile sunt mai reduse iar calitatea ridicata in comparatie cu servicii prestate similar de sectorul public.

La toate acesta se adauga mirajul Fondurilor Structurale care le face inaccesibile pentru multedin organizatiile prestatoare de servicii.
Dezbaterile acestui panel sunt centrate pe agendele politice ale partidelor vis-a-vis de sustinerea sectorului ONG din perspectiva cheltuirii eficiente si responsabile a banului public, furnizarea unor servicii de calitate si incurajarea consultarii si participarii publice.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.