Confesiune - Mihai Eminescu

Trimis la data: 2013-02-19
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 7
Nota: 7.34 / 10
Downloads: 0
Autor: Mocanu Gabriela
Dimensiune: 26kb
Voturi: 2
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Eminescu e poetul national si expresia integrala a sufletului romanesc pentru ca ne-a dat de lucru pentru sute de ani, pana va secatui mitul sau viu, o data cu disparitia neamului romanesc", spune eminescologul Theodor Codreanu. Legea lui Eminescu, care ne ramane, e simpla: "Oare n-am uitat cumva ca iubirea de patrie nu e iubirea brazAZdei, a taranei, ci iubirea trecutului?". Unul dintre marii clasici ai literaturii romane si unul dintre cei mai de seama romantici europeni, Mihai Eminescu a creat o poezie de un profund lirism in care a dat glas sentimentelor de tristete pentru trecerea timpului.
Eminescu a recuperat temele traditionale ale Romantismului european, gustul pentru trecut si pasiunea pentru istoria nationala.Poetul avea o buna educatie filosofica, opera sa poetica fiind influentata de marile sisteme filosofice ale epocii sale, de filosofia antica, de la Heraclit la Platon, de marile sisteme de gandire ale romantismului, de teoriile lui Arthur Schopenhauer, Immanuel Kant. Filosofia lui Eminescu pare a fi pesimista, totusi, aceste accente pesimiste trebuie intelese in primul rand ca o caracteristica a romantismului- fiind numit ultimul mare romantic european, in al doilea rand in lumina sublimelor rugaciuni pe care le-a scris, precum si in legatura cu celelalte referiri la valorile religioase ale credintei si traditiei ortodoxe.

Eminescu si-a directionat eforturile spirituale pe ideea de echilibru, reactionand si la bucurie si la nefericire, intelegand sa opuna Marii Treceri primatul faptei dainuitoare. Eul problematic, apasat de constiinta precaritatii fapturii supuse curgerii vremii, poetul se situeaza in proximitatea neantului. Eminescu depaseste tot ceea ce este infaptuire pana la el in lirica noastra, pentru a se avanta colo de pragul stiutului, lasandu-se rostit de faptura poeziei. Din categoria creatiilor lirice in care sentimentele exprimate sunt coplesitoare, face parte si poezia "Confesiune"al carei ton jalnic il rascoleste pe orice cititor.

Ca in orice opera lirica apare si aici prezent eul liric in postura maturului care regreta trecerea timpului si se confeseaza, dovada fiind formele pronominale de persoana I singular " m","a mea","mi", de perAZsoana a II a, "v-","va", "pe voi", "ti", si verbele folosite la persoana I, singular:"am inselat", "am inchegat","am aruncat","am semanat","am vrut","am imbracat","am pus","zugravit","am nascocit", creand astfel un liscurs adesativ.

Publicata in 1874, in "Convorbiri literare", poezia "Confesiune", apartine genului liric, in care sunt exprimate direct sentimentele poetului, ale eului liric, dintre care cel dominant este tristetea, determinata de trecerea ireversibila a timpului. Cea dintai marturisire lirica eminesciana a fost oda, "La Heliade", publicata in Familia, in 1867. Elogiindu-l pe I. H. Radulescu, Eminescu isi marturiseste predilectia pentru poeta vates sau poetul cetatii, capabil sa sintetizeze in cantarea sa, nazuintele, idealurile, dar si suferintele unui intreg popor.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.