Conflictele de drepturi si conflictele de interese

Trimis la data: 2015-04-15 Materia: Drept Nivel: Facultate Pagini: 11 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: mariuso Dimensiune: 26kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Conflictele de munca sunt una din realitatile economiei de piata, iar prima reglementare dupa anul 1950, este Legea nr.15/1991 pentru solutionarea conflictelor colective de munca. Acest act normativ nu facea distinctie intre conflicte de drepturi si conflicte de interese, generic, conflictele cu privire la interesele profesionale cu caracter economic si social ale salariatilor constituiau conflicte colective de munca. Legea nr.168/1999 privind solutionarea conflictelor de munca, abroga Legea nr.15/1991.Prin acest act normativ legiuitorul si-a propus sa reglementeze conflictele de munca clasificandu-le in doua categorii: conflicte de drepturi ( izvorul dreptului solicitat fiind intr-o lege sau contract colectiv de munca) si conflicte de interese ( ce au ca obiect stabilirea conditiilor de munca cu ocazia negocierii contractelor colective de munca).

Legea romaneasca face distinctie intre conflictele de drepturi si conflictele de interese acordand competenta de a solutiona cele doua categorii de conflicte in sarcina unor organe diferite, dupa proceduri diferite.
Conflictele de drepturi se solutioneaza de catre instantele judecatoresti.

Solutionarea conflictelor de interese se realizeaza cu ajutorul urmatoarelor metode: concilierea, medierea, arbitrajul. In ultima instanta, daca nicio modalitate de solutionare a conflictelor nu a avut succes, salariatii, cu indeplinirea unor conditii speciale, vor putea declansa greva. Pentru solutionarea conflictelor de interese concilierea organizata de Ministerul Muncii, Familiei si Egalitatii de Sanse este o etapa obligatorie. Scopul parcurgerii acestei etape il constituie rezolvarea pe cale amiabila a conflictului de interese intre unitate si salariati.

Este foarte important sa intelegem corect acesti termeni, deoarece foarte des se fac confuzii intre conflictele de drepturi si cele de interese, sau conflictele de interese sunt asimilate termenului general de conflicte de munca.Toate conflictele de munca, fie ca sunt conflicte de interese sau conflicte de drepturi, au o procedura destul de clara de solutionare. In cazul conflictelor de interese, solutionarea depinde in mare masura de abilitatile de negociere ale partilor, respectiv de rolul jucat de unii terti: conciliatori, mediatori sau arbitri, in timp ce in cazul conflictelor de drepturi modul de solutionare depinde exclusiv de instantele de judecatoresti.

Conflictele de drepturi sunt definite ca fiind acele conflicte de munca ce au ca obiect exercitarea unor drepturi sau indeplinirea unor obligatii decurgand din legi sau alte acte normative, precum si din contractele colective sau individuale de munca, spre deosebire de conflictele de interese, care sunt acele conflicte de munca ce au ca obiect stabilirea conditiilor de munca cu ocazia negocierilor contractelor colective de munca si sunt referitoare la interesele cu caracter profesional, social sau economic al salariatilor.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.