Conflictele si natura lor

Trimis la data: 2010-07-06
Materia: Sociologie
Nivel: Facultate
Pagini: 12
Nota: 9.63 / 10
Downloads: 57
Autor: Raluca Cernea
Dimensiune: 24kb
Voturi: 4
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
1. 1. Notiuni generale
Daca cercetam notiunea conflictului din perspectiva istoriei, prima definitie stiintifica a acestui comportament uman o vom gasi in filosofia lui Aristotel. Inainte cu 2300 de ani el a formulat una dintre cele mai nepieritoare metafore a conflictului: relatia dintre "stapan si slujitor" , referindu-se la conflictul dintre ratiune si sentiment. Dupa parerea lui, acestea sunt intr-un conflict continuu, stapanul (ratiunea, intelepciunea) controland si dirijand sluga (reactiile primitive, uninteligente, spontane a omului).
Acea idee a "sentimentelor periculoase" a influentat timp indelungat civilizatia vestica; crezarea ca sentimentele negative conduc la conflicte si conflictele la randul lor cauzeaza divergente a marcat o epoca intreaga. Pornind de la acest punct de vedere, conflictul era considerat un comportament uman negativ, care trebuia eliminat si schimbat cu ratiunea.

In evul mediu filozofii erau preocupati de conflictele dintre virtute si culpa, dintre bine si rau, parerea generala a acestei epoci fiind ca conflictul trebuie eliminat si inlocuit cu bunatatea, iar in epoca moderna s-a dorit inlocuirea conflictului (a raului) cu adevarul.
Darwin era primul savant din epoca moderna, care a considerat conflictul o parte din teoria evolutiei, iar Freud este primul psihiatru a carei teorie se bazeaza pe conflictele interpsihice, considerand conflictul o parte a mintii umane.

Morton Deutsch sustine in teoria sa ca conflictul nu trebie eliminat, ci transformat, el diferentiand conflictele constructive de cele destructive.Darwin era primul savant din epoca moderna, care a considerat conflictul o parte din teoria evolutiei, iar Freud este primul psihiatru a carei teorie se bazeaza pe conflictele interpsihice, considerand conflictul o parte a mintii umane. Morton Deutsch sustine in teoria sa ca conflictul nu trebie eliminat, ci transformat, el diferentiand conflictele constructive de cele destructive.

O verificare a defintiilor conflictului in literatura de specialitate are ca rezultat o diversitate de definitii (acest fapt este valabil la toate stiintele socio-umane, datorita lipsei unor notiuni general acceptate). Definitiile difera prin varietatea aspectelor incluse, generalitate si exactitate. [1]

Stephen P. Robins defineste conflictul ca fiind un process care incepe cand o parte precepe ca o alta parte a afectat negativ, sau este pe cale sa afecteze negativ ceva, care are o anumita valoare pentru prima parte. [2] Din acest punct de vedere, conflictul poate fi conceputa ca a fi divergenta perceputa de interese, o credinta ca aspiratiile curente ale partilor nu pot fi atinse simultan, sau ca interactiunea unor personae ori grupuri interdependente, care percep scopurile incompatibile si interferenta reciproca in atingerea acestora.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.