Conflictul euro dolar

Trimis la data: 2006-03-01
Materia: Economie
Nivel: Facultate
Pagini: 14
Nota: 9.14 / 10
Downloads: 21
Autor: Anonim
Dimensiune: 23kb
Voturi: 90
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Conflictul euro dolar
Banii, moneda sau activele monetare constituie, la ora actuală, „ţinta” mobilă a întregii omeniri. Evoluţia tuturor economiilor contemporane, ca de altfel şi sensul de mişcare al umanităţii nu par să-l contrazică absolut de loc pe „legendarul” de acum Karl Marx şi afirmaţia sa: „banii apar ca fiind autoputernici” – motiv pentru care se confundă şi în prezent avuţia cu bani
i.
Conflictul euro dolar Sub o formă sau alta, banii îndeplinesc mai multe funcţii, însă, prin definiţie discordanţa dintre cantitatea de bani aflată la un moment dat în circulaţie în posesia diferiţilor agenti economici şi cantitatea de bunuri şi servicii oferite pe piaţă reflectă, în mod diferit de la o ţară la alta, puterea de cumpărare a unei monede sau alteia. Patapievici atrage atenţia asupra acestui lucru” Puterea de cumpărare, capacitatea de-a fi schimbaţi pentru mărfuri şi servicii de către posesorii lor depinde nu de un act volitiv, ci este o rezultantă a raportului între cererea solvabilă şi fondul de marfă şi servicii disponibil pentru satisfacerea acesteia”.

Conflictul euro dolar Keynes lansează o nouă teorie cantitativă, o formulare nouă a acesteia. Economistul de la Cambridge consideră următoarele: P – nivelul preţurilor, V – volumul tranzacţiilor, M – volumul depunerilor la bănci provenite din venituri şi v – viteza de rotaţie a banilor ajungând la ecuaţia: PQ = Mv (Q – volumul producţiei). Deosebirea esenţială între ecuaţia lui Fisher şi a lui Keynes este că: primul pune accent pe cantitatea banilor, iar al II-lea pe puterea de cumpărare a agentilor economici şi a populaţiei. Problematica se pune din punctul de vedere al valorii lor, al stabilităţii, fie că este vorba de euro, fie că este vorba de dolarul american.

Denumirea este doar o chestiune lexicală întrucât parametrii valorici sunt cei care contează. Conflictul euro dolar Fie dolar american, fie euro, se impune o stabilitate a monedei, cu atât mai mult cu cât cele două menţionate par să troneze întreaga lume financiară şi monetară. O monedă stabilă, puternică confirmă şi totodată susţine o economie dezvoltată, eficientă, funcţională. Creşterea economică este implicită. Moneda puternică furnizează cetăţenilor o siguranţă mai mare, o încredere în moneda respectivă de unde şi impulsionarea unor noi investiţii, aşa cum o dovedeşte poate, de-a lungul timpului dolarul american.

Şi, poate, este aşa cum se spune „Fiecare popor are moneda pe care o merită”, pentru că atâta vreme cât locuitorii unui spaţiu economic nu înţeleg că este nevoie de timp, răbdare, eforturi, sacrificii, pierderi chiar experienţă pentru a clădi o economie competitivă, şi în final obţinerea profitului – bani – şi ca urmare o putere mare de cumpărare, atâta timp vor avea o monedă instabilă. Fie SUA, fie UE, n-au avut dintotdeauna monedă stabilă şi putere mare; ea s-a format pe parcurs, cu suişuri şi coborâşuri, inflaţie, şomaj şi costuri sociale după cum o dovedeşte dolarul american în timp. Conflictul euro dolar Europa şi „migraţia „ spre Uniunea Europeană Tratatul de la Maastricht 1991 Tratatul de la Maastricht 1991, este tratatul de constituire a Uniunii Europene, o entitate economică fără precedent. Statele Europei Occidentale nu au ezitat să adere, desigur într-un context precis determinat şi condiţii pe măsură. Uniunea avea ca obiectiv crearea unei zone fără frontiere interne ce avea să se finalizeze cu o monedă unică.

Privită ironic, ea poate fi considerată o copie „imatură” a SUA pe bătrânul continent. Imatură pentru că SUA, federaţia a acceptat toate statele sale, fără condiţii. Conflictul euro dolar În particular, tratatul prevedea crearea Uniunii Economice şi Monetare prin Sistemul European al Băncilor Centrale şi a Băncii Centrale Europene. Obiectivele SEBC erau:
- definirea şi aplicarea politicii monetare a convertibilităţii,
- coordonarea şi administrarea rezervelor monedelor oficiale ale statelor membre,
- promovarea unei funcţionări eficiente a sistemului de plăţi, - supravegherea prudenţială a instituţiilor de creditare şi a stabilităţii sistemului financiar. Conflictul euro dolar.

Europa într-o economie bipolară Uniunea Europeană şi moneda unică Lansarea monedei europene unică, euro, este considerată cea mai importantă revoluţie monetară din istorie, realizabilă în trei etape. În condiţiile pieţei unice, moneda unică este necesară pentru că, o dată suprimate toate celelalte obstacole (fizice, tehnice, fiscale), cheltuielile cu transferul fondurilor dintr-o monedă în alta genera noi cheltuieli în orice buget. Conflictul euro dolar Prin realizarea uniunii monetare şi circulaţia unei monede unice începând cu 1 ian. 1999 capătă substanţă unul dintre obiectivele majore ale Uniunii. Moneda unică se adresează numai acelor state semnatare ale „Tratatului” şi care aplică o politică monetară unică privitoare la o monedă unică şi au un institut de emisiune al acesteia de tipul băncii centrale autonome care să sintetizeze şi să ducă mai departe reuşitele modelului autorităţii monetare independente de fluctuaţiile politice şi electorale şi având rol integrator într-un sistem fiduciar regional cu un loc propriu, bine definit şi important în fluxurile mondializate actuale.

La câteva luni după debut singura certitudine în rândul conducătorilor europeni a fost aceea că migraţia către euro a fost un succes din punct de vedere tehnic şi că eforturile trebuiau intensificate pentru a asigura succesul pe termen lung al noi monede pe care se întemeiază uniunea monetară. Conflictul euro dolar Factori esenţiali de influenţă a monedei unice Credibilitatea euro nu este determinată de factori esenţiali diferiţi de cei care acţionează în cadrul oricărei economii naţionale. Asemenea factori sunt: - atitudinea favorabilă faţă de monedă şi emitentul său; - independenţa deciziei de politică monetară a emitentului; - cooperarea între emitent şi guverne; - transparenţa comunicării emitentului cu agentii economici şi cu publicul larg utilizator al monedei; - conducerea eficientă a politicii monetare stabile.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.