Conjunctii, locutiuni si alte cuvinte relationale

Trimis la data: 2014-04-25
Materia: Romana
Nivel: Facultate
Pagini: 3
Nota: 9.80 / 10
Downloads: 0
Autor: gerebenes
Dimensiune: 18kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
si; cuplurile si ... si, nici ... nici, atat ... cat si, atat ... cum si, atat ... precum si, atat ... ca si sunt cupluri adverbiale, nu locutiuni conjunctionale coordonatoare (in GALR, 2005/2008: 638, acestea sunt considerate locutiuni coordonatoare copulative); nu numai (ca) ... ci si/nu numai ca ... dar si apar la circumstantialele cumulative - nu numai ca = locutiune conjunctionala subordonatoare
Copulative si; cuplurile si ... si, nici ... nici, atat ... cat si, atat ... cum si, atat ... precum si, atat ... ca si sunt cupluri adverbiale, nu locutiuni conjunctionale coordonatoare (in GALR, 2005/2008: 638, acestea sunt considerate locutiuni coordonatoare copulative); nu numai (ca) ... ci si/nu numai ca ... dar si apar la circumstantialele cumulative - nu numai ca = locutiune conjunctionala subordonatoareAdversative dar, iar, insa, ci, or (= dar)
Disjunctive sau, ori, au (popular); sau ... sau, ori ... ori, fie ... fie sunt cupluri adverbiale
Conclusive!

(GALR, 2005/2008: 639) deci, asadar, dar, carevasazica, vasazica, ca atare, asa ca, in concluzie, in consecinta, prin urmare
Retineti observatia lui D.D. Drasoveanu privitor la asa-zisele conclusive; acestea sunt interpretate drept adverbe si locutiuni adverbiale conclusive!!!
In general ca, caci, daca, deoarece, desi, fiindca, incat, intrucat, sa, ca sa (ca ... sa)
Specializate pe tipuri de subordonate Cauzale: caci, deoarece, fiindca, intrucat
Concesive: desi

Consecutive: incat
In general din cauza ca, din pricina ca, pe motiv ca, mai ales ca, pe langa ca, dupa ce ca, plus ca, in afara ca, in caz ca, cu toate ca, macar ca, lasa (las') ca, pentru ca, cum ca, precum ca, pentru ca sa (pentru ca ... sa), in loc sa, chiar de, macar de, si de, chiar daca, macar daca, si daca, in timp ce, in vreme ce, (de) indata ce, imediat ce, din moment ce, de vreme ce, abia ce, odata ce, pe masura ce, dupa ce, ori de cate ori, pe cat, ca si cum, ca si cand, de parca, dupa cum, cata vreme etc.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.