Conjuratia magica in opera eminesciana

Trimis la data: 2012-11-11
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 5
Nota: 7.78 / 10
Downloads: 0
Autor: Dorcu florin
Dimensiune: 22kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Conjuratia, chemarea si citarea sunt echivalentele evocarii magice. Magia evocatoare sau supranaturala este denumita astfel deoarece principiul ei de actiune se afla in evocarea, in general, a fiintelor care pot fi: fiinte supranaturale, intermediare intre oameni si divinitate - demonii, geniile etc. - (Luceafarul), sau chiar sufletele mortilor (Strigoii, Gemenii). Acest tip de magie il intalnim in multe din poemele eminesciene: strigoii, Luceafarul, Gemenii, Povestea magului calator in stele, Avatarii faraonlui Tla etc.
Evocarea are, in opera eminesciana, o gama variata de forme. Pe langa demoni si sufletele mortilor, gasim evocate si alte spirite precum Somnul (Povestea magului calator in stele), zeita Isis si dublul (Avatarii faraonului Tla), luna (Muresanu). Evocarea este actiunea de a face aceste fiinte sa se prezinte "la apel" , sa-si paraseasca mediul lor si sa vina intre oameni. Aceasta practica magica este foarte veche fiind prezenta la mai multe popoare antice.

Atat grecii, cat si romanii erau convinsi ca mortii ramaneau in relatie cu cei vii, mitologia acestora abundand in povestiri despre spiritele mortilor. In Strigoii si in Gemenii sunt evocate, prin intermediul magului sau a preotul cel pagan, sufletele mortilor. In primul poem, magul, la cererea regelui apostat, Arald, evoca sufletul unui mort, al reginei Maria; in cel de-al doilea poem, tot un preot batran, ajutat insa de mai multi osteni care tin in mana faclii aprinse, evoca sufletul lui Sarmis, care a disparut de un an, pentru a vedea daca este viu sau mort.

Ritualul evocarilor magice este complex, efectuat intr-o maniera lugubra, terifianta care-l inspaimanta atat pe Arald ("Arald cu moartea'n suflet, a gandurilor prada," ), cat si pe ostenii participanti la ritualul evocarii preotului pagan din Gemenii, osteni care "Toti in genunchi cu groaza asculta in tacere". De regula, ritualul magiei evocatoare are loc incepand de la miezul noptii pana in zorii zilei.

Locurile in care sunt savarsite aceste practici sunt o pestera intunecoasa, o subterana izolata sau un loc parasit, la lumina unor faclii de rasina ce confereau o lumina rosiatica. . La Eminescu, dupa cum vom vedea, elementele ritualului magiei evocatoare sunt numeroase si de o importanta majora. Marcel Mauss si Henri Hubert considera ca ritualul magic este compus din mai multe rituri.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.