Conservarea alimentelor cu ajutorul microundelor

Trimis la data: 2010-06-10 Materia: Chimie Nivel: Facultate Pagini: 23 Nota: / 10 Downloads: 7
Autor: Ciobanu Lidia Dimensiune: 3827kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Încălzirea prin intermediul microundelor are loc datorită efectului de polarizare al radiaţiei electromagnetice, cuprinsă între frecvenţele de 300 MHz şi de 300 GHz. Pornind ca un produs secundar al tehnologiei de fabricare al radarului, dezvoltat în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, încălzirea prin intermadiul microundelor este utilizată în prezent în 92% din casele Statelor Unite.

Încălzirea prin intermadiul microundelor şi-a găsit aplicaţie în industria alimentară la încălzirea alimentelor congelate pentru procesarea ulterioară, pregătirea baconului pentru uz industrial şi în final la uscarea pastelor făinoase.

Utilizată în industria alimentară, încălzirea prin intermediul microundelor are un avantaj important faţă de încălzirea alimentelor prin metode obişnuite, în reducerea timpului de procesare şi îmbunătăţirea calităţii alimentelor. Dar, în general, încălzirea prin intermediul microundelor este mai des folosită cu uz casnic decât în industria alimentară.

Motivul acestei diferenţe se datorează lipsei de informaţii în ceea ce priveşte proprietăţile dielectrice ale alimentelor şi relaţionarea lor cu caracteristicile încălzirii prin intermediul microundelor şi costul ridicat al echipamentului şi al electricităţii de-a lungul timpului. Industria de procesare a alimentelor a ezitat în a face investiţii uriaşe într-o tehnologie care nu a fost dovedită sigură în urma utilizării la scară înaltă şi pe termen lung (Mudgett, 1989).

Acum, prin dezvoltarea mai multor magnetroane sigure şi inventarea unui cuplaj de unde sigur pentru protejarea generatorului, echipamentul microundelor are o viaţă mai lungă de operare. Costul echipamentului microundelor a fost constant redus de-a lungul anilor şi acum este comparabil cu cel al metodelor convenţionale.

Viitorul încălzirii prin intermediul microundelor în procesarea alimentlor este promiţător deoerece cererea este tot mai mare, dar succesul exploatării încălzirii prin intermadiul microundelor se leagă de înţelegerea interacţiunilor dintre microunde şi alimente şi datorită abilităţii de a prezice şi a asigura încălzirea dorită a alimentului în funcţie de aplicaţiile sale.

Încălzirea alimentelor prin intermediul microundelor este un proces complicat care depinde de propagarea microundelor, generate de ecuaţia lui Maxwell pentru undele electromagnetice la interacţiunea dintre microunde şi alimente determinate de proprietăţile dielectrice şi de răspândirea căldurii datorată căldurii de bază şi a teoriilor transferului de masă.

Acest capitol vă va oferi informaţii cu privire la interacţiunea dintre microunde şi textura alimentelor şi o scurtă introducere a aplicării încălzirii prin intermediul microundelor în procesarea alimentelor. De asemenea vă va descrie şi câteva din recentele rezultate ale uscării, pasteurizării şi sterilizării prin intermediul căldurii microundelor oferite de Universitatea de Stat din Washington.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Noutati
Stiri educatie
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.