Consideratii cu privire la rolul conceptului de inteligenta emotionala in managementul organizatiilor

Trimis la data: 2003-07-17
Materia: Psihologie
Nivel: Facultate
Pagini: 59
Nota: 9.97 / 10
Downloads: 20
Autor: Eliza Antonescu
Dimensiune: 90kb
Voturi: 148
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
“Inteligenţa singură nu creează lideri”. Se pot preda competenţele personale? Se pot preda competenţele emoţionale? Cu siguranţă managerii, membrii unei echipe, liderii de echipe pot învăţa cum să se înţeleagă mai bine pe ei înşişi şi pe cei din jurul lor şi cum să identifice emoţiile. Mai pot învăţa cum să îşi folosească emoţiile şi să nu se lase conduşi de emoţii. Liderii de succes au mai mult decât isteţime analitică. Ei au ceea ce se cheamă inteligenţa emoţională (IE).
IE este abilitatea de a încuraja oamenii, de a îi face să lucreze împreună şi de a îi motiva să dea tot ce au mai bun pentru realizarea unui anumit scop. De aceea mai multe studii au clasificat inteligenţa emoţională ca fiind cea mai importantă competenţă de bază care determină succesul unei companii.

Inteligenţa emoţională este un alt fel de isteţime. Este puterea de a acţiona sub presiune, încrederea de a construi relaţii fructuoase, curajul de a lua decizii şi viziunea de a crea viitorul. IE este în legătură cu leadership şi creativitate şi este o abilitate care poate fi învăţată. Constă în puterea de a conştientiza sentimentele şi de a identifica sursa lor.

“Managerii trebuie să încerce să înveţe în permanenţă despre propria lor situaţie. În acest sens, autocunoaşterea este esenţială.” (Dănăiaţă I., Bibu A. Nicolae, Predişcan M. – Management-bazele teoretice, 2002)

Am ales această temă la propunerea domnului Prof. univ. dr. Nicolae A. Bibu, atras fiind de noutatea acestui subiect şi de faptul că inteligenţa emoţională este încă un concept extrem de mediatizat în occident, supus unor numeroase controverse între recunoscuţi specialişti din diverse domenii: management organizaţional, leadership, psihologie, sociologie.

Specialiştii din România sunt încă la stadiul de familiarizare cu acest concept, puţine fiind firmele de consultanţă în management sau recrutare care susţin programe de dezvoltare a inteligenţei emoţionale, precum şi mai puţine la număr fiind organizaţiile din ţara noastră care conştientizează impactul acestuia în conducerea unei afaceri.

Îmi doresc ca această lucrare să aducă un plus de valoare informaţiilor până acum cunoscute, efortul depus constând în mare parte în îmbinarea şi aşezarea într-o formă cât mai cuprinzătoare şi mai pe înţelesul tuturor a părerilor şi cercetărilor unor specialişti recunoscuţi în domeniu.

Mulţumesc pe această cale domnului Prof. univ. dr. Nicolae A. Bibu pentru înţelegerea de care a dat dovadă pe parcursul acestui an, precum şi pentru sfaturile şi îndrumările de o reală valoare care s-au concretizat în această lucrare.

Bogdan Pode


Capitolul 1. INTRODUCERE ASUPRA CONCEPTELOR DE INTELIGENŢĂ ŞI INTELIGENŢĂ EMOŢIONALĂ

DEFINIŢII ALE INTELIGENŢEI

Termenul de INTELIGENŢĂ provine de la latinescul INTELLIGERE, care înseamnă a relaţiona, a organiza sau de la INTERLEGERE, care presupune stabilirea de relaţii între oameni.

Chiar terminologia sugerează faptul că inteligenţa depăşeşte gândirea care se limitează la stabilirea relaţiilor dintre însuşirile esenţiale ale obiectivelor şi fenomenelor şi nu a relaţiilor între oameni. Cât de complexă este această latură a personalităţii reiese din modul ei de abordare în istoria filozofiei şi psihologiei. Părerile faţă de inteligenţă au oscilat de la acceptarea şi sublinierea rolului ei în cunoaştere, până la diminuarea semnificaţiei ei sau chiar până la eliminarea ei din existenţa umană.

Socrate şi Platon considerau că inteligenţa îi permite omului să înţeleaga ordinea lumii şi de a se conduce pe sine însuşi, iar Boudha milita pentru eliberarea omului de inteligenţă pentru a ajunge la cea mai înaltă formă de fericire. Pentru gândirea occidentală, inteligenţa apărea a fi atributul esenţial, fundamental al omului, care face din om ceea ce el este, pentru gândirea orientală, inteligenţa era redusă la minimum.

Au fost foarte controversate şi funcţiile inteligenţei. Unii autori şi-au manifestat încrederea aproape nemărginită în puterea inteligenţei, iar alţii au minimalizat-o. Pentru Hegel, inteligenţa era un gardian al întregii vieţi psihice (el spune că "adevărul şi raţionalitatea inimii şi voinţei se pot găsi numai în universalitatea inteligenţei şi nu în singularitatea sentimentului"), pentru Montaigne inteligenţa forma imagini eronate despre Dumnezeu, oameni şi lume. De aceea ea trebuie să se centreze pe sine însăşi şi opiniile cu privire la relaţiile dintre inteligenţă şi alte funcţii psihice, sunt împărţite.

Kant o vede în uniune cu sensibilitatea, numai din această întrepătrundere totală şi absolută izvorând cunoaşterea. Leonardo Da Vinci legase inteligenţa de sensibil, înaintea lui Kant. Cadillac, senzualistul pentru care toate cunoştinţele vin prin simţuri, adăuga că inteligenţa apare ca un distilator, ca un mecanism ce permite rafinarea materialului brut furnizat de simţuri. Pascal, considera că inteligenţa este inhibată de afectivitatea debordantă. Şi Schopenhauer vede inteligenţa ca fiind subordonată voinţei, singurul element primar şi fundamental.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.