Consideratii generale asupra utilizarii sistemelor de achizitii in procesul de vulcanizare a benzilor de cauciuc

Trimis la data: 2009-03-02 Materia: Automatica Nivel: Facultate Pagini: 59 Nota: / 10 Downloads: 1000
Autor: Dannyella26 Dimensiune: 2493kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Industria extractivă de suprafaţă din bazinul minier din Oltenia implică necesitatea transportului lignitului din carierele de suprafaţă în buncărele de cărbune.Echipamentele care asigură acest transport utilizează benzi transportoare din cauciuc.

Fabricarea benzilor transportoare presupune două etape importante: confecţia şi vulcanizarea. În etapa de confecţie se realizează depunerea cauciucului pe un suport textil sau metalic. În faza de vulcanizare se realizează trecerea cauciucului din stare preponderent elastică în stare preponderent plastică având rolul de a îmbunătăţi rezistenţa mecanică, duritatea şi modulul de elasticitate precum şi rezistenţa la oboseală şi abraziune.

Operaţia de vulcanizare presupune menţinerea benzii transportoare la o temperatură ridicată 150-200 C şi la o presiune ridicată 100-180 barr, un anumit timp, condiţii ce sunt asigurate de presa de vulcanizat.

Presa de vulcanizat benzi transportoare realizează o vulcanizare discontinuă a benzilor din cauciuc în sensul că o bandă de lungime mare, 200-300 metri, este vulcanizată pe porţiuni egale de câte 10 metri. În figura 1.1 este reprezentată în ansamblu o presă de vulcanizat benzi transportoare din cauciuc.

Procesul de vulcanizare abenzilor transportoare este un pruces complex care impune rezolvarea a o serie de probleme specifice procesului tehnologic. În condiţiile evoluţiei tehnologice actuale sistemele de achiziţia datelor şi controlul proceselor industriale au devenit mai flexibile şi mai uşor de integrat în instalaţiile industriale complexe.

A avut loc trecerea de la sistemele analogice la cele numerice avantajate de schimbările spectaculoase din domeniul tehnologiilor numerice de prelucrare a datelor bazate pe utilizarea calculatoarelor, a microprocesoarelor şi a microcontrolerelor.

În cadrul acestui proiect se prezintă căteva aspecte referitoare la sistemele de achiziţia datelor şi controlul proceselor industriale si modul de utilizare a acestor sisteme în industrie şi anume în automatizarea procesului de vulcanizare a benzilor transportoare din cauciuc.

O primă cerinţă a fost realizarea unui sistem care să permită controlul parametrilor de vulcanizare (temperatură, timp, presiune) în aşa fel încât fiecare porţiune de bandă transportoare vulcanizată să aibă aceleaşi proprietăţi fizico-mecanice sau altfel spus procesul de vulcanizare să fie repetabil. Acest lucru este foarte important pentru obţinerea de benzi transportoare cu parametrii de calitate îmbunătăţiţi.

Pe de altă parte sistemul de achiziţie de date trebuie să asigure achiziţia unor parametrii de proces, sa-i redea grafic atunci când este nevoie şi sa-i memoreze într-o bază de date pentru analize ulterioare. Acest fapt duce la posibilitatea analizării cauzelor de uzură prematură a benzilor transportoare în exploatare, cauze ce ar putea fi generate de procesul de fabricaţie.

Deoarece sistemul de achiziţie de date este destinat lucrului într-un mediu cu perturbaţii electromagnetice foarte puternice generate de motoare electrice, linii electrice de alimentare trifazate precum şi un mediu cu praf, vibraţii şi temperaturi ridicate au fost necesare măsuri de reducere a acestor influenţe asupra bunei funcţionări a sistemului.
Un aspect important pentru realizarea practică a sistemului de achiziţie l-a reprezentat raportul preţ/calitate, factorii de natură financiară fiind foarte importanţi în realizarea sistemului.Sisteme de achiziţie a datelor şi controlul proceselor industriale

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.