Consideratii generale privind transportul maritim

Trimis la data: 2010-04-17
Materia: Transporturi
Nivel: Facultate
Pagini: 57
Nota: 8.50 / 10
Downloads: 1
Autor: Luca Velcu
Dimensiune: 48kb
Voturi: 2
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Obiectivul fundamental al transportului si comertului maritim este asigurarea circuitului normal de marfuri pe plan national si international in siguranta, la timp cu eficienta economica si in conformitate cu conventiile, legile si clauzele contractuale in vigoare.
Transportul este un element indispensabil vietii, deoarece ofera oamenilor posibilitatea de a cunoaste, de a percepe si de a asimila cat mai usor din ceea ce ofera civilizatia si cultura umana.Existenta si perfectionarea mijloacelor de transport au permis contactul intre diferite tari si popoare fapt care a determinat viata economica, politica si culturala a omenirii.

Transporturile contribuie la apropierea zonelor geografice intre ele, la dezvoltarea ramurilor economice, la repartizarea teritoriala a productiei si a desfacerii.Nivelul de dezvoltare al transportului determina in mod direct diviziunea sociala a muncii care la randul sau determina specializarea precum si cresterea gradului de accesibilitate la bogatiile naturale si produsele muncii omenesti.

Literatura economica scoate in evidenta urmatoarele caracteristici ale transportului de marfuri si persoane:
1.Definirea sa ca o continuare a proceselor productive in sfera circulatiei; deci este un proces de productie suplimentar, mijlocit de circulatia bunurilor si persoanelor. Deci transportul reprezinta un consum intermediar fata de consumul final la destinatie;
2.Specific proceselor de transport este deplasarea in spatiu a bunurilor si persoanelor care se realizeaza prin intermediul unor mijloace de transport speciale (mijloace de transport si infrastructura);
3.In transporturi nu se creaza bunuri materiale ci servicii care adauga o valoare noua bunurilor;

4. Specific transporturilor maritime este faptul ca producerea valorii de intrebuintare coincide in timp si spatiu cu consumul ei; prin urmare contravaloarea serviciului de transport se adauga la valoarea marfii transportate ca valoare suplimentara.
5. In vederea asigurarii cererii neuniforme de transport, se impune asigurarea de rezerve de mijloace de transport ; acest aspect impune realizarea unor studii de fezabilitate;
6. Transportul este un mare consumator de spatiu; fapt ce determina o influenta a infrastructurii asupra geografiei socio-economice.

Din analiza datelor furnizate de UNCTAD se desprinde tendinta scaderii ponderii transportului in comertul mondial de servicii ca urmare a:
- diversificarii tipurilor de servicii;
- schimbarii structurii nevoilor umane;
- transformarii informatiei intr-un bun si dezvoltarea exploziva a informatiei.

Totusi datorita structurii economiei mondiale, transporturile nu pot cobori in mod obiectiv sub un anumit prag, fapt care-i mentine un rol important in cadrul acesteia.
Elementele de baza indispensabile realizarii obiectivului fundamental al transportului sunt [1]:
a) navele ca mijloc de transport maritim a marfurilor;
b) marfurile ca obiect al transportului maritim;
c) porturile ca noduri de afluire, transbordare, depozitare a marfurilor;
d) cadrul economic si juridic specific pe plan national si international.

Aceste elemente vor fi analiza separat in cadrul capitolelor urmatoare:
1.1.2 Navele - mijloc de transport maritim al marfurilor
Evolutiile, conditiile si caracteristicile specifice ale transportului maritim modern au determinat si sunt factor hotarator in conceptia si evolutia constructiei si dotarii navelor maritime ca mijloace ale transportului maritim.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.