Consideratii privind dreptul penal al afacerilor

Trimis la data: 2009-06-29 Materia: Drept Nivel: Facultate Pagini: 8 Nota: / 10 Downloads: 24
Autor: Aurelia Dimensiune: 240kb Voturi: Tipul fisierelor: pdf Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
În strânsa legatura cu intensificarea preocuparilor statelor si ale organismelor internationale pentru combaterea criminalitatii afacerilor, mai întâi în doctrina occidentala, iar apoi si în doctrina noastra juridica, a început sa se vorbeasca, tot mai insistent, de un „drept al afacerilor”, ca si de un „drept penal al afacerilor”, desi faptul daca
asemenea sintagme releva sau nu aparitia unor noi ramuri de drept este extrem de controversat.

În legatura cu aceasta chestiune, unii autori1 considera ca sintagma „drept al afacerilor” nu reprezinta decât o noua denumire a dreptului comercial, în timp ce alti autori considera ca nu se poate pune semnul egalitatii între cele doua denumiri, fiindca dreptul comercial este prin excelenta o ramura de drept privat, pe când asa-numitul „drept al afacerilor” include, pe lânga raporturi de drept privat, si un numar considerabil de raporturi juridice de drept public (drept administrativ, drept fiscal, drept vamal, dreptul muncii etc.).

La o prima vedere s-ar putea crede ca o atare controversa este generata de sensurile diferite ale termenului „afacere”, care poate desemna atât o tranzactie (conventie) cu scop speculativ, cât si o îndeletnicire (ocupatie, meserie, profesie). Cu toate acestea, daca tinem seama de acceptiunile termenului ”afacere”, nu putem explica decât pozitia acelor autori care sustin ca sintagma „dreptul afacerilor” este o alta denumire a dreptului comercial (corespunzatoare teoriei speculatiei); cealalta pozitie nu o mai putem explica în acest fel, fiindca în sensul de activitate (ocupatie, îndeletnicire), dreptul afacerilor ar trebui sa includa nu unele, ci toate raporturile juridice, atât de drept privat, cât si de drept public.

În acest din urma sens, tot dreptul – inclusiv dreptul penal, cu cele doua parti ale sale – ar trebui considerat ca fiind un drept al afacerilor, având în vedere ca nu exista nici un aspect al activitatii sociale care sa scape aprecierii juridice. Examinând mai atent lucrurile, devine evident ca sursa controverselor este o alta, si
anume, premisa de la care se porneste. Astfel, în timp ce prima opinie are ca premisa obiectul raporturilor juridice reglementate de numitul „drept al afacerilor”, cea de a doua opinie are ca premisa subiectele acestor raporturi, considerând ca apartin dreptului afacerilor toate acele raporturi juridice în care ambele sau numai una dintre parti este o „întreprindere” (întelegând prin „întreprindere” orice persoana juridica de drept privat).

Pornind de la aceasta din urma premisa, îndeosebi penalistii francezi se straduiesc, de mai multe decenii, sa delimiteze un drept penal al „întreprinderii” – pe care îl numesc, în mod obisnuit, „drept penal al afacerilor” – desi principala concluzie care se desprinde din eforturile în acest sens este aceea ca asa-numitul „drept penal al afacerilor” se confunda, de fapt, cu dreptul penal. Si aceasta, fiindca, pe lânga un anumit numar de incriminari considerate ca „specifice” întreprinderilor – si care, în majoritatea codurilor penale europene, sunt grupate sub denumirea de ”infractiuni economice” (cum sunt, de pilda, infractiunile privind societatile comerciale, infractiunile la regimul concurentei, al contabilitatii, al proprietatii intelectuale ori privind protectia consumatorului) - dreptul penal al afacerilor ar cuprinde, dupa cum sustin penalistii francezi, si un numar atât de mare de incriminari „comune” (aplicabile, în egala masura, atât persoanelor fizice, cât si persoanelor juridice), încât aproape tot dreptul penal ar putea fi considera ca un drept penal al afacerilor.

În orice caz, trebuie sa subliniem ca penalistii francezi includ printre incriminarile comune nu numai infractiunile patrimoniale, fraudele de tot felul (informatice, fiscale, vamale etc.), falsurile, actele de coruptie, infractiunile privind calitatea vietii (poluarea mediului, nerespectarea regimului constructiilor etc.), dar chiar si infractiunile contra vietii ori integritatii corporale. Iar în aceste conditii, chiar si unii dinte autorii francezi44 si-au pus întrebarea daca dreptul penal al afacerilor exista în realitate sau este doar o constructie artificiala (desi, pe de alta parte, ei s-au grabit sa se alinieze opiniei dominante si sa proclame autonomia dreptului penal al afacerilor).

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.