Consiliere in infectia HIV-SIDA

Trimis la data: 2006-02-21
Materia: Medicina
Nivel: Facultate
Pagini: 6
Nota: 9.27 / 10
Downloads: 6
Autor: Dragos Valentin
Dimensiune: 15kb
Voturi: 7
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Referat despre Consiliere in infectia HIV-SIDA
Consilierea este utilizarea pricepută şi principială a relaţiei interpersonale, pentru a facilita autocunoaşterea, acceptarea emoţională şi maturizarea, dezvoltarea optimă a resurselor personale. Scopul general este acela de a furniza ocazia de a lucra în direcţia unei vieţi mai satisfăcătoare şi pline de resurse. Relaţiile de consiliere variază în funcţie de cerere, dar pot fi centrate pe aspecte ale dezvoltării, pe formularea şi rezolvarea unor probleme specifice, luarea de decizii, controlul stărilor de criză, pe lucrul asupra trăirilor afective sau a conflictelor interne, ori pe îmbunătăţirea relaţiilor cu ceilalţi. consilierea poate fi definită ca un proces în care un profesionist stabileşte o relaţie bazată pe încredere cu o persoană care are nevoie de sprijin. Prin consiliere, individul este ajutat să se cunoască mai bine (să îşi conştientizeze şi să îşi înţeleagă problemele, sentimentele, motivaţiile), să ia decizii importante, să îşi rezolve problemele.
Referat despre Consiliere in infectia HIV-SIDA
Există câteva tipuri specifice de consiliere în infecţia cu HIV:
Consilierea pre-testare este efectuată înaintea testului HIV şi are ca scop oferirea şi/sau clarificarea informaţiilor despre infecţia cu HIV şi SIDA, despre căile de infectare, evitarea comportamentelor de risc, precum şi implicaţiile medicale, sociale şi psihologice pe care le presupune situaţia de a fi o persoană infectată. Persoana consiliată este încura- jată să se testeze informând-o asupra avantajelor testării şi este obţinut consimţământul pentru testare.

Consilierea post-testare este diferită în funcţie de rezultatul testului HIV. Astfel, consili- erea post-testare după un test HIV negative se centrează pe identificarea acelor comporta- mente ale persoanei care ar putea avea risc de infectare. Se întăresc informaţiile despre

transmiterea HIV şi modalităţile de prevenire ale acesteia. Se încurajează retestarea la 3 şi 6 luni, mai ales dacă persoana are în antecedente comportamente de risc. Consilierea post-testare pentru un rezultat HIV pozitiv necesită o pregătire specială pentru a face faţă
situaţiilor de criză. Consilierea se centrează pe susţinerea emoţională a persoanei, oferirea de informaţii încurajatoare, discuţia despre viitorul apropiat. Trebuie să se ţină seama de mecanismele de apărare la boală şi durere şi să se răspundă cu empatie şi respect.

Consilierea psihologică de susţinere (suportivă) poate avea loc în toate etapele pe care le parcurge individul până la acceptarea diagnosticului, în confruntarea cu agravarea bolii sau cu respingerea socială etc. Acest demers este mai puţin structurat, principalul său
scop fiind depăşirea situaţiilor dificile din momentul respectiv,oferirea de înţelegere, încurajare, susţinere, empatie, persoana găsind astfel propriile soluţii pentru situaţia prin care trece.

Aflarea statutului de seropozitivitate reprezintă un risc psihologic deosebit şi antrenează o serie de repercursiuni psihologice.Modul de expresie al acestor repercur- siuni depinde de mai mulţi factori, dintre care cei mai importanţi sunt: personalitatea subiectului,circumstanţele diagnosticării seropozitivităţii, anturajul său.

E. Kubler-Ross, psiholog american, a descris 5 etape prin care trec persoanele seropozitive şi familiile acestora la aflarea diagnosticului: negarea, furia, negocierea, depresia şi acceptarea. Negarea, atunci când pacientul sau familia (părinţii) refuză să dea crezare veridicităţii diagnosticului. Negarea reprezintă un mecanism de apărare dificil şi de aceea, ca etapă iniţială, trebuie respectată, dar nu întreţinută o perioadă prea mare de timp.

Furia este un mecanism de apărare mai elaborat şi reprezintă un început de integrare; pacientul este invadat de anxietate şi caută vinovaţi pentru ceea ce i s-a întâmplat. Ea constă în reacţii verbale agresive care sunt greu de suportat de către anturaj. Cu toate acestea,este important să se accepte aceste furii şi să fie lăsate să se exprime.

Negocierea constă în modalităţi de rezolvare colaterală a situaţiei; ea apare la copiii mai mari, la adulţi, la aparţinători şi la personalul care se ocupă de persoanele seropoziti- ve. Pacientul ia în consideraţie proiecte de viitor şi ia decizii, punând în practică anumite ritualuri şi gânduri de tip magic („Mă voi lăsa de fumat.”, „Voi avea un regim de viaţă mai echilibrat.”, etc.). În această etapă persoana nu mai suportă informaţia, dar acţionează prin ea.

Depresia reprezintă o decompensare reactivă şi o epuizare a mecanismelor de apărare ale Eului. În această etapă pacientul se simte inutil, nu mai are dorinţe şi simte că nu mai are viitor; de asemenea, acesta se izolează, nu mai are prieteni, nu mai mănâncă etc. Această izolare poate constitui un moment de căutare interioară a resurselor pentru ca, ulterior, persoana să fie capabilă să înfrunte exteriorul, dar poate fi şi un moment în care apar idei suicidare, tentative suicidare şi chiar suicidul. Este foarte important ca familia şi prietenii să sprijine persoana în această perioadă, să o confirme şi să-i arate că este iubită.

Acceptarea este etapa în care persoana acceptă să trăiască cu statutul de seropozitivita-te, este o reinvestire în sine, o reluare a sentimentului de urgenţă de a exista şi de a profita de viaţă. Pentru că oamenii nu obişnuiesc să apeleze la un consilier sau la planning familial în ceea ce priveşte boala HIV/SIDA,acest rol îi revine medicului de familie.În mometul în care pacienţii fac o vizită medicului de familie,îngrijoraţi fiind de starea lor de sănătate,atunci medicul poate iniţia o discuţie legată de HIV.El poate sublinia faptul că atât consilierea precum şi testarea pentru HIV sunt pa cale de a deveni o parte obişnuită,de rutină,a îngrijirii medicale pentru toţi pacienţii.

În general medicul generalist,viitorul medic de familie,este acela,sau ar trebui să devină acela care să dea sfaturile necesare,fiind cel mai accesibil.El poate câştiga încrederea pacienţilor şi astfel sfaturile sale bune vor fi urmate de aceştia în mai mare măsură.Medicul sfătuieşte pacienţii să-şi cunoscă statusul serologic HIV,fapt care are mare importanţă în privinţa impactului asupra calităţii şi duratei vieţii pacientului sau pacientei respective.

În deschiderea şedinţei de consiliere medicul trebuie:
-să explice pacientului că doreşte să discute despre un subiect foarte important pentreu sănătatea acestuia,un subiect care trebuie abordat cu toţi pacienţii săi:infecţi cu HIV şi SIDA;
-să explice că această discuţie,la fel ca şi celelalte discuţii cu pacienţii,este confidenţială;
-să încurajeze pacientul să-şi expună cunoştiinţele,întrebările şi părerile în legătură cu HIV/SIDA;
-să nu ia notiţe în timp ce vorbeşte cu pacientul;
-să întrebe pacientul dacă a mai avut ocazia să beneficieze de o asemenea consiliere în legătură cu HIV,adică:

a) dacă pacientul nu a mai fost testat,discuţia trebuie să înceapă prin referirea la modalităţile de transmitere a HIV şi posibilităţile de prevenire;

b) medicul trebuie să-i explice pacientului că testarea poate fii anonimă,dar şi diferenţa dintre anonimitatea şi confidenţialitatea testării şi consilierii pentru HIV;

c) dacă pacientul a fost testat anterior ,iar testul a fost negativ,fiind motive de a-l considera la risc,consilierea trebuie dirijată în sensul repetării testării HIV.Dacă testul a fost efectuat în ultimele 6 luni şi nu par a exista riscuri de infectare de la acea dată,trebuie oferită pacientului opţiunea de consiliere şi testare HIV dacă acesta doreşte;

d) dacă pacientul a fost testat HIV şi rezultatul a ieşit pozitiv,trebuie stabilit dacă până în prezent pacientul a beneficiat de îngrijirile medicale corespunzătoare şi/sau de vreun suport social.În cazul în care acesta nu a beneficiat de nici o îngrijire,consilierul trebuie să-i recomande un serviciu medical specializat şi servicii sociale de profil;

e) dacă pacientul a fost testat anterior,indiferent de rezultat,consilierul trebuie să-i explice că este important să aibă un buletin de analiză,pentru a putea beneficia de îngrijire adecvată.Cu acordul pacientului,consilierul poate să se intereseze şi să verifice rezultatul testului respectiv.

Informaţiile legate de infecţia cu HIV,când sunt necesare pentru a putea oferi o îngrijire medicală adecvată şi un tratament cât mai eficace pacientului,pacientei sau copilului acestora pot fi obţinute fără permisiunea acestora,cu condiţia să se păstreze confidenţialitatea respectiv secretul profesional.Este totuşi prudent,pentru a nu avea probleme de ordin legal cu pacientul,să se ceară consimţământul scris al acestuia când se doreşte obţinerea transferului de informaţii pentru a-l lua în îngrijire.

Dacă pacientul a fost testat în sistem de anonimitate,trebuie să i se explice că este necesară o retestare deoarece sistemul anonim nu poate da informaţii de luat în considerare pentru stabilirea unui program de supraveghere şi tratament.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.