Consiliul Europei

Trimis la data: 2011-03-08 Materia: Drept Nivel: Facultate Pagini: 10 Nota: / 10 Downloads: 561
Autor: Vali Dimensiune: 17kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Infiintat in anul 1949, Consiliul Europei este o organizatie politica, interguvernamentala ce reuneste, in prezent, 40 de state, activitatea sa rasfrangandu-se direct sau indirect asupra a peste 900 de milioane de locuitori, cat insumeaza populatia acestor tari.Potrivit statutului sau, Consiliul Europei actioneaza pentru realizarea unitatii europene, prin apararea si intarirea democratiilor pluraliste si a drepturilor omului, prin definirea unor solutii comune iu problemele cu care se confrunta societatea contemporana si prin accentuarea constiintei si valorilor identitatii culturale europene.

Realizarile concrete ale Consiliului Europei' pot fi raportate la anumite domenii de interes major pentru locuitorii continentului:
a) Elaborarea a peste 100 conventii si acorduri europene, dintre care multe deschise spre ratificare si statelor care nu fac parte din aceasta organizatie.

b) Adoptarea a numeroase recomandari adresate statelor membre. Recomandarile sale nu pot fi neglijate pe considerentul ca ele nu ar fi documente strict juridice. Realitatea a demonstrat ca recomandarile adresate statelor au jalonat direetiile de actiune ale organizatiei, au asigurat deschideri noi in diverse materii si, frecvent, acestea au fost transformate in convenlii sau acorduri.

c) lnstituirea, in baza Conventiei europene a drepturilor omului si libertatilor fundamentale, a unui sistem de protectie si control al respectarii acestor drepturi, prin intermediul a doua organisme AZComisia si Curtea Europeana a Drepturilor Omului. Din ianuarie 1998, funetioneaza o Curte unica si permanenta, care a inlocuit acest dublu mecanism.

d) Sustinerea unor campanii publice europene pentru protectia Vietii naturale a mediului inconjurator, a patrimoniului arheologic arhitectural etc.Activitatea Consiliului Europei se completea;aa, in mod armonios. cu progresele inregistrate - ca urmare a activitatii Consiliului - in domeniul drepturilor omului, al securitatii sociale, al statutului muncitorului migrant, al protectiei mediului inconjurator, al dezvoltarii constiintei culturale europene in lupta contra terorismului si diminuarea fenomenului criminogen.

In raport cu problematica abordata, sub egida Consiliului Europei a fust constituita o adevarata retea de centre de cercetare si formare a cadrelor sau centre de referinta (de documentare), cum ar fi Centrul European al 'Tineretului de la Strasbourg, Centrul de Formare a Artizanilor de la Venetia, Centrul de Documentarc; asupra Sporturilor de la Bruxelles etc.

Conventia europeana a drepturilor omului si libertatilor fundamentale a fost incheiata in anul 1950 si a intrat in vigoare la 3 septembrie 1953. Conventia a creat doua organe independente -- Comisia si Curtea Europeana a Drepturilor Omului - insarcinate sa asigure respectarea angajamentelor asumate de catre statele membre.

Pentru apararea drepturilor si libertatilor enuntate de conventie. persoanele care considera ca acestea au fost incalcate pot introduce o plangere la Comisie, contra statului raspunzator de nerespectarea aeestor drepturi si libertati, sub conditia ca statul respectiv sa fi recunoscut competenta Gomisiei de a fi sesizata cu asemenea plangeri Comisia poate, de asemenea, sa fie sesizata cu o plangere de catre un stat privind violarea conventiei de catre un alt stat.

Rolul conusiei este de a examina aceste plangeri, de a statua asupra admisibilitatii lor, de a stabili faptele si de a incerca solutionarea lor pt cale amiabila. ln situatia in care nu se ajunge la o solutionare amiabila Comisia intocmeste un raport privind avizul sau cu privire la faptul daca a avut loc sau nu o violare a prevederilor conventiei Raportul continand opinia asupra alegatiei de violare a prevederilor

Plangerile individuale se refera la problemele din ce in ce mai variate, cu precadere: internarea bolnavilor mintali; disciplina militara si profesionala; accesul in tribunale; durata procedurii si dreptul la un proces echitabil; libertatea presei scrise si audioAZvizuale; activitatile sindicale si monopolul asupra incadrarii in munca; emigrarea, expulz.area si extradarea; dreptul de proprietate'.

Un nou Protocol (nr. 11) al Conventiei Europene a Drepturilor Omului, care introduce o Curte unica si permanenta in locul mecanismelor de control existente la ora actuala (Comisia si Curte); a fost deschis spre semnare in 11 mai 1994. Noul sistem permite un mai bun acces al individului in fata Curtii, reducerea diratei procedurilor si ameliorarea eficientei. Comitetul Ministrilor nu va mai avea competen,ta de a se pronunta asupra fondului cauzelor, dar va pastra irn rol important in controlul aplicarii hotararilor Curtii.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.