Consiliul Uniunii Europene

Trimis la data: 2015-05-25
Materia: Stiinte Politice
Nivel: Facultate
Pagini: 6
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 2
Autor: Brinza Anisoara Silvia
Dimensiune: 19kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Introducere
Consiliul este una din institutiile fundamentale ale Uniunii Europene, care s-a constituit si functioneaza in conformitate cu dispozitiile Tratatelor constitutive ale Comunitatilor Europene precum si acelor modificatoare. Consiliul a avut, de la inceput, denumiri diferite: Consiliul Special al Ministrilor (Tratatul instituind CECO/CECA) si Consiliu ( Tratatele de la Roma instituind CEE si CEEA/EURATOM) . Prin Tratatul instituind un Consiliu Unic si o Comisie Unica pentru Comunitatile Europene (sau Tratatul de Fuziune), semnat pe 8 aprilie 1965 la Bruxelles, s-a instituit un Consiliu unic pentru cele trei Comunitati Europene, care poarta denumirea de Consiliul de Ministri al Comunitatilor Europene .
In urma intrarii in vigoare a Tratatului de la Maastricht, potrivit Deciziei nr.93-591 din 8 noiembrie 1993, Consiliul Comunitatilor Europene si-a schimbat denumirea in Consiliul Uniunii Europene .
Componenta Consiliului este variabila, in functie de problemele aflate pe ordinea de zi, astfel, cele mai frecvente sunt intrunirile pe teme cum ar fi afacerile generale, probleme economico-financiare sau agricultura.

Prin Tratatul de la Lisabona s-a hotarat ca pe viitor:"Consiliul se intruneste in cadrul diferitelor formatiuni, lista acestora fiind adoptata in conformitate cu articolul 201b din Tratatul privind functionarea Uniunii Europene. Consiliul Afaceri Generale asigura coerenta lucrarilor diferitelor formatiuni ale Consiliului. Aceasta pregateste reuniunile Consiliului European si urmareste aducerea la indeplinire a masurilor adoptate, in colaborare cu presedintele Consiliului European si cu Comisia.Consiliul Afaceri Externe elaboreaza actiunea externa a Uniunii, in conformitate cu liniile strategice stabilite de Consiliul European, si asigura coerenta actiunii Uniunii."

Incepand cu 1 ianuarie 2007, odata cu aderarea noilor state membre Romania si Bulgaria, Consiliul UE este compus din 27 de membri, acestia fiind reprezentanti la nivel ministerial ai fiecarui stat membru.In concluzie, membrii Consiliului UE exprima interesele nationale, neputand actiona independent in raport cu guvernele statelor membre ca si membrii Comisiei.Consiliul este format din reprezentanti ai fiecarui stat membru, iar la intrunirile sale participa cel putin un comisar, precum si functionari din secretariatul propriu.

Componenta lui se schimba in mod constant, daca pe ordinea de zi se afla agricultura, atunci vor participa ministrii agriculturii ;ministrii industriilor vor veni pentru discutarea problemelor privind industria ;ministrii de finante vor participa atunci cand se discuta despre buget.Reuniunea ministrilor de externe, care are loc cel putin o data pe luna, cu exceptia lunii august, este cunoscuta sub numele de Consiliul Afacerilor Generale. Structura Consiliului Uniunii Europene

Conducerea institutiei este formata dintr-un presedinte, desemnat prin rotatie, la fiecare 6 luni, dintre reprezentantii statelor membre, intr-o ordine prestabilita . Dupa unele opinii, termenul de 6 luni este prea scurt, deoarece nu permite statului care detine presedintia sa-si finalizeze proiectele incepute, si se propune marirea lui;aceasta propunere se loveste de opozitia statelor mici, care se tem ca, aplicandu-se o formula de calcul a termenului care sa tina seama de ponderea voturilor in Consiliu, ar putea fi tinute prea mult timp departe de presedintia Uniunii.

Presedintia Consiliului UE este rotativa (fiind exercitata prin rotatie de fiecare stat membru)si semestriala, potrivit unei ordini prestabilite, in conformitate cu art.146 alin.2 introdus prin Tratatul de la Maastricht.Prin Decizia Consiliului, din 1 ianuarie 1995, s-a stabilit ordinea in care va fi exercitata presedintia Consiliului UE.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.