Constanta

Trimis la data: 2013-04-24
Materia: Geografie
Nivel: Liceu
Pagini: n/a
Nota: 9.05 / 10
Downloads: 0
Autor: Maryllena Mary
Dimensiune: 4262kb
Voturi: 2
Tipul fisierelor: pptx
Acorda si tu o nota acestui referat:
Dupa ce Dobrogea a devenit o parte a Romaniei, a inceput o perioada de dezvoltare urbanistica a Constantei, legata de romanizarea subsecventa a regiunii.Orasul, numit de catre regele Carol I "plamanul Romaniei", a devenit portul principal al tarii dupa ce Anghel Saligny a construit Podul de la Cernavoda(1895). Atunci s-au pus bazele Serviciului Maritim Roman. S-a deschis o linie maritima spre Istanbul, apoi prelungita spre Alexandria si numita "linia orientala". Portul a fost modernizat si dezvoltat conform planului de reconstruire intre 1895 si 1909.
Constanta este un municipiu aflat pe coasta Marii Negre, in partea de sud-est a Romaniei, in regiunea istorica Dobrogea, resedinta a judetului cu acelasi nume si cel mai mare oras al regiunii de dezvoltare Sud-Est.

Constanta este orasul cel mai vechi atestat de pe teritoriul Romaniei. Prima atestare documentara dateaza din 657 i.Hr. cand pe locul actualei peninsule (si chiar sub apele de azi, in dreptul Cazinoului) s-a format o colonie greaca numita Tomis.

Constanta se afla in judetul cu acelasi nume, in partea de sud-est a Romaniei. Se situeaza pe coasta Marii Negre, intr-o zona lagunara la est, deluroasa la nord si in partea centrala, si de campie la sud si vest. Orasul Constanta poseda o plaja proprie in lungime de 6 km. Partea de nord a municipiului, Mamaia, cea mai populata statiune turistica de pe Litoral, se afla pe malul unei lagune, avand o plaja de 7 km lungime, plaja care se continua cu alti 6 km pe teritoriul orasului Navodari.

Constanta este un centru industrial, comercial si turistic de importanta nationala. Aici se afla cel mai mare port al Romaniei si cel de-al patrulea al Europei, in cadrul caruia functioneaza santierul naval, unul dintre cele mai mari dupa numarul vaselor construite si reparate.

Constanta, fiind unul dintre cele mai mari orase ale Romaniei, este si un focar cultural de importanta nationala. Aici functioneaza Teatrul de Stat Constanta, infiintat in 1951 si Teatrul National de Opera si Balet Oleg Danovski.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.