Constiinta si cultura juridica

Trimis la data: 2020-07-14 Materia: Drept Nivel: Facultate Pagini: 13 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: nicolaevici Dimensiune: 20kb Voturi: Tipul fisierelor: docx Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Cuprins

Introducere

Bibliografie

Concluzii

Conceptul de cultura juridica

Functiile constiintei juridice

Notiunea si continutul constiintei juridice

Introducere

Constiinta juridica este unul din elementele componente ale sistemului juridic al societatii, care determina existenta dreptului obiectiv (pozitiv) si a raporturilor juridice.

Constiinta juridica ca fenomen juridic, indispensabil dreptului, ca fenomen ce reflecta starea launtrica a individului in materie de idei, sentimente, opinii, aspiratii fata de normele de drept si modul in care acestea guverneaza raporturile sociale, a aparut si s-a dezvoltat concomitent cu dreptul, a cunoscut aceiasi factori de configurare.

Constiinta juridica a evoluat in concordanta cu epoca istorica, cu conditiile economice, sociale, culturale, politice, nationale din tara. Ea s-a dezvoltat si modificat alaturi de normele juridice si prin normele juridice.

Astfel, dezvoltarea si consolidarea constiintei juridice a populatiei depind direct de acele valori sociale si norme juridice pe care le promoveaza partidele politice aflate la guvernare. De asemenea, constiinta juridica a indivizilor este influentata de activitatea organelor de stat (in special, activitatea legislativului si cea a executivului), de modul in care aceste organe respecta valorile sociale, prevederile actelor legislative si normative, drepturile si libertatile persoanelor, de modul in care este asigurat pluralismul politic etc.

In aceasta ordine de idei, este important sa mentionam ca prezenta in societatea contemporana moldoveneasca a fenomenului numit pluripartitism, este un indice al societatii democratice.

Societatea contemporana, fiind una foarte dinamica, poate sa inregistreze si fenomenul invers de influenta, atunci cand constiinta si cultura juridica a societatii influenteaza (fie episodic, ocazional, fie esential, continuu) asupra guvernantilor si a organelor prin care acestia exercita puterea in stat.

Acest fenomen poate fi exprimat prin faptul ca constiinta juridica a membrilor societatii este suficient de dezvoltata si permite societatii civile sa se implice activ in procesul de elaborare si realizare a dreptului.
Constiinta juridica, ca un factor important pentru dezvoltarea sistemului legislativ, pentru realizarea in practica a drepturilor si libertatilor persoanei, pentru punerea in aplicare a normelor juridice, are un rol esential in viata sociala a statului. Astfel, constiinta juridica isi are aportul sau masiv in procesul de creare a normelor juridice.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.